Audacity.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší weby pro stažení zvukových samplů?

Jaké jsou nejlepší weby pro stažení zvukových samplů?

V poslední době se hodně zajímám o produkci hudby a chci obohatit své projekty různými zvukovými samplami. Vím, že existuje spousta stránek, kde si mohu stáhnout zvuky, ale nějak se v tom ztrácím. Rád bych se zeptal, jestli někdo z vás má zkušenosti s nějakými konkrétními weby, které nabízejí kvalitní zvukové samplery zdarma nebo za rozumnou cenu. Je mi jedno, jestli to jsou samply pro elektronickou hudbu, akustické nástroje, nebo třeba efekty pro film. Hlavně aby to bylo něco, co se dá použít v Audacity nebo jiných DAW. Zajímalo by mě i to, jestli existují nějaké specializované stránky na určité žánry, jako je hip hop, rock nebo ambient. A co takhle licencování? Jak je to s volným použitím těchto zvuků? Mám strach, abych pak nenarazil na nějaké problémy s autorskými právy. Takže pokud máte tipy na stránky, kde se dají stáhnout zvuky bez obav a třeba i s komunitním přístupem, budu moc rád za všechny rady a odkazy! Díky moc!

160 slov
1.6 minut čtení
4. 7. 2022
Martina Vaculíková
Martina Vaculíková

Několik tipů na weby, kde se dají stáhnout zvukový samply. Začal bych s Freesound.org, tam je spousta různých zvuků a samplů, které si můžeš stáhnout zadarmo. Je to komunitní projekt, takže najdeš hodně unikátních zvuků od lidí z celého světa. Další dobrou volbou je Splice, kde najdeš i placené samply, ale mají i nějaké zdarma. Když hledáš něco konkrétního, třeba pro hip hop nebo elektroniku, tak Check out Loopmasters nebo Samplephonics; tam seženete kvalitní věci, ale většinou už za nějakou cenu. Zkus taky Soundcloud nebo Bandcamp, tam občas umělci nabízejí free downloady svých tracků nebo samplů. Co se týče licencí, doporučuji koukat na Creative Commons - některé zvuky můžeš používat komerčně, jiné jen nekomerčně. Takže si to vždycky přečti, ať se vyhneš problémům s autorskými právy.

126 slov
1.3 minut čtení
26. 2. 2024
Zdeňka Navrátilová
Zdeňka Navrátilová

Když hledáš zvukový samply, tak pár stránek mi přijde docela solidních. Zkus třeba FreeSound.org, tam je spousta uživatelů, co sdílejí svoje zvuky a většinou je to pod Creative Commons, takže si dávej pozor na podmínky. Pak je tu Splice, kde můžeš najít hodně kvalitní samply, ale tam už to většinou chce platit. Pro hip hop bych doporučil Loopmasters nebo Cymatics, tam najdeš hodně věcí přímo pro tenhle žánr.

Když jde o efekty pro film nebo ambientní zvuky, tak si zkus projít Artlist.io nebo PremiumBeat, tam mají často zdarma ukázky. Co se týče licencování, tak fakt pečlivě čti podmínky u každého zvuku, abys pak neměl problémy s autorskými právy. Dobře si zapamatuj ty CC licence a neboj se hledat na Redditu, tam ti lidi poradí další tipy. Tak hodně štěstí s produkcí!

131 slov
1.3 minut čtení
11. 5. 2024
Zdeňka Navrátilová
Zdeňka Navrátilová