Audacity.cz/Fórum/Jak odstranit šum z nahrávek v Audacity?

Jak odstranit šum z nahrávek v Audacity?

Narazil jsem na problém, který mi nedá spát. Když nahrávám zvuk v Audacity, většinou je to skvělý zážitek, ale pak se vždycky objeví ten otravný šum na pozadí, který se mi nedaří nijak odstranit. Mám pocit, že i když se snažím nahrávat v co nejtišším prostředí, nějaký ten šum se prostě dostane do nahrávky. Zkoušel jsem už různé mikrofony a dokonce i nastavení záznamu, ale stále to není ono. Nahrávky jsou pak plné šumu a já nevím, co s tím dělat. Je tu někdo, kdo by mohl poradit, jak efektivně odstranit šum pomocí Audacity? Možná nějaké konkrétní kroky nebo techniky, které pomohly vám? Děkuju moc všem za pomoc, protože chci, aby mé nahrávky zněly co nejlépe a bez rušivých elementů.

120 slov
1.2 minut čtení
10. 9. 2023
Richard Štěpán
Richard Štěpán

Zkus tohle: když už máš nahrávku, tak si vyber část, kde je jen šum (třeba na začátku nebo konci). Pak jdi do Efekty a najdi Noise Reduction. Tam klikni na Get Noise Profile. Tím Audacity zjistí, co je šum. Pak pak označ celou nahrávku a znova otevři Noise Reduction. Tentokrát nastav ty parametry, třeba snížit šum o 12 dB a frekvenční rozsah, co ti vyhovuje. Až to aplikuješ, mělo by to být lepší. Počkej, až to zpracuje, a pak si poslechni, jestli to není moc zkreslený. Pokud jo, tak zkus menší hodnoty. Hlavně si hraj s těma nastaveníma, to občas dělá divy. Hodně štěstí!

104 slov
1 minut čtení
12. 2. 2023
Tomáš Vejvoda
Tomáš Vejvoda

Zkus to takhle: prvně nahraj něco, ať máš vzorek šumu. Pak označ tu část, kde je jen ten šum – to je důležitý krok. Potom jdi do menu Efekty a vyber "Odstranit šum". Tam klikni na "Získat profil šumu". Teď označ celou nahrávku a znova otevři to samý okno. Tentokrát zkus nastavit, jak moc chceš šum odstranit, ale pozor, ať to nepřeháníš, jinak ti to může zkazit zvuk. Po tomhle bys měl mít nahrávku bez většiny šumu. Taky se mrkni na EQ a kompresor, ty můžou pomoct doladit zvuk. A jo, nezapomeň se nahrávat v co nejtišším prostředí – to udělá dost velký rozdíl.

104 slov
1 minut čtení
12. 11. 2023
Anna Musilová
Anna Musilová