Audacity.cz/Fórum/Jak snížit šum v domácím studiu?

Jak snížit šum v domácím studiu?

Mám doma malé nahrávací studio, kde se snažím tvořit kvalitní hudbu a podcasty, ale bohužel mám neustále problém s šumem. Když nahrávám, tak slyším různé zvuky, které mi kazí celé nahrávky - od ruchu z ulice, přes vrčení lednice až po zvuky ventilace. Zkoušel jsem už různá nastavení mikrofonu a i pozice, ale ani to moc nepomohlo. Chtěl bych se zeptat, jaké praktické tipy a triky byste doporučili pro snížení šumu při nahrávání? Mám přemýšlet o nějakých akustických úpravách v místnosti? A co třeba použití pop filtrů nebo izolace pro mikrofon? Jaké materiály vám fungovaly nejlíp? A co s těmi rušivými zvuky z okolí? Slyšel jsem něco o tzv. "dead room" technikách, ale nejsem si jistý, co to přesně obnáší. Jaké jsou nejlepší způsoby, jak dosáhnout co nejčistšího zvuku v domácím prostředí? Díky za každou radu!

136 slov
1.4 minut čtení
10. 12. 2021
Zuzana Bartošová
Zuzana Bartošová

Pár tipů, co ti můžou pomoct. Zkus akustické panely na stěnách a klidně i na stropě, to může dost ušetřit od odrazu zvuku a šumu. Koupil jsem levný molitan a funguje to. Co se týče mikrofonu, určitě zvaž pop filtr a nějakou izolaci kolem něj, třeba zvukovou schránku nebo stojan s protihlukovým krytem. Ventilaci a lednici můžeš zkusit vypnout, když nahráváš, ale pokud to nejde, zkus je alespoň odhlučnit nějakou dekou nebo něčím podobným. Dead room technika, to je o tom, že se snažíš mít co nejmín odrazů zvuku – takže prostě čím víc měkkých materiálů v místnosti, tím líp. A nakonec mikrofón umísti co nejdál od oken a hlučnějších místností. Jo a mrkni na to, jaký máš vybavení, levné mikrofony můžou chytat víc šumu. Hlavně se nenech odradit, chce to čas a pokusy!

134 slov
1.3 minut čtení
16. 1. 2025
Jakub Bárta
Jakub Bárta

Zní to jako klasický problém domácího studia. Na šum je dobrý zaměřit se na víc aspektů. První věc, co bych doporučil, je akustická úprava místnosti. Zkus přidat nějaké akustické panely na stěny, ideálně na místa, kde je nejvíc odrazů. Můžeš použít i staré deky nebo polštáře, hodně to pomůže. Nezapomeň na podlahu - koberec nebo nějakou textilii můžeš použít k potlačení zvuků zespodu.

S mikrofonem bys měl zkusit pop filtr, ten ti pomůže snížit praskání a ostatní zvuky při nahrávání. Pokud se dá, umísti mikrofon co nejdál od zdrojů hluku jako je lednice nebo ventilátor.

Další tip je zkombinovat "dead room" techniku - prostě se snažit nahrávat v co nejtišším prostředí. Můžeš i zkusit nahrávat ve večerních hodinách, kdy je venku méně hluku. A pokud máš možnost, tak zváž použití izolačního krytu pro mikrofon, ten může taky pomoct.

Takže shrnuto - akustické úpravy, pop filtr, správné umístění mikrofonu a snažit se nahrávat v klidnějších časech. Hodně štěstí!

155 slov
1.6 minut čtení
17. 7. 2024
David Zeman
David Zeman