Audacity.cz/Fórum/Jak nastavim šumový filtr v Audacity?

Jak nastavim šumový filtr v Audacity?

Nedávno jsem se pustil do úprav zvuku v Audacity a narazil jsem na jeden problém, který mě dost potrápil. Zkoušel jsem nahrávat různé zvuky, ale zjistil jsem, že mi tam dost ruší nežádoucí šum. Vím, že Audacity má nějaké nástroje na odstranění šumu, ale vůbec si nejsem jistý, jak přesně to nastavit. Třeba bych mohl nějaké nastavení přehlédnout nebo udělat chybu při aplikaci filtru. Můžete mi prosím poradit, jak správně použít šumový filtr v Audacity? Jaké kroky bych měl dodržet, aby výsledek opravdu stál za to? Je potřeba něco konkrétního nastavit nebo je to celé víc intuitivní? A co když budu mít ještě nějaký další šum v pozadí? Jak ho efektivně eliminovat? Taky by mě zajímalo, jestli existují nějaké tipy na lepší nahrávání, aby se šumu dalo předejít už při samotném nahrávání. Děkuji za jakoukoli radu, každá pomoc se mi teď opravdu hodí!

143 slov
1.4 minut čtení
18. 1. 2025
Pavla Netolická
Pavla Netolická

Jasně, tak tady je pár kroků, jak nastavit šumový filtr v Audacity. Nejprve si vyber část nahrávky, kde je jen šum, aby program věděl, co má odstranit. Pak jdi na menu Efekty a najdi „Odstranit šum“. Klikni na „Získat profil šumu“ – tím Audacity zjistí, co potřebuješ odstranit. Potom označ celou nahrávku (Ctrl+A) a znovu otevři ten samý efekt. Nastav parametry jako množství odstranění šumu a frekvenci - tady je dobrý to moc nepřehánět, jinak se ti zvuk rozpadne. Na konci klikni na OK a uvidíš, jak se to vyčistí.

Pokud po tom zůstává ještě nějaký šum, můžeš zkusit opakovat ty samý kroky nebo přidat další efekty jako kompresi.

Co se týče nahrávání, snaž se být v tichém prostředí a mikrofon drž co nejdál od zdrojů šumu jako jsou počítače nebo klimatizace. Můžeš taky použít pop filtr nebo pěnový kryt na mikrofon – to dost pomáhá. Jo a nezapomeň nastavit úroveň záznamu na správnou hodnotu, aby nebyl zvuk moc slabý nebo příliš silný. Tak snad ti to pomůže!

166 slov
1.7 minut čtení
1. 2. 2025
Adam Toman
Adam Toman

Nastavení šumového filtru v Audacity je vcelku jednoduchý proces. Nejprv si musíš najít část nahrávky, kde je jen šum, bez jakékoli hudby nebo mluvení. Označ tohle místo myší a pak jdi do menu Efekty a vyber možnost "Odstranit šum". Klikni na "Získat profil šumu" – to Audacity naučí, jaký zvuk chceš odstranit.

Pak označ celou nahrávku (CTRL+A) a znovu otevři „Odstranit šum“. Teď se ti otevře okno, kde si můžeš nastavit úroveň odstranění. Zkus začít s defaultními hodnotami, ale jestli je to moc agresivní, můžeš snížit úroveň odstranění nebo zvýšit prahovou úroveň. Hraj si s tím, dokud nedosáhneš výsledku, co ti vyhovuje.

Pokud po aplikaci filtru slyšíš další rušení, zkus udělat stejný postup znovu na těch místech s dalším šumem. Někdy pomůže i kombinace s kompresorem nebo ekvalizérem pro lepší zvuk.

Co se týče nahrávání, snaž se nahrávat v co nejtišším prostředí. Vypni všechny ventilátory a jiný hluk, dej si pozor na to, aby mikrofon nebyl moc blízko zdrojům zvuku jako jsou klávesnice nebo myš. Použij pop filtr a pokud máš možnost, nahrávej do místnosti s měkkými povrchy, aby se zvuk lépe odrážel a rušení bylo menší.

To by mělo pomoct! Držím palce!

189 slov
1.9 minut čtení
23. 1. 2025
Ladislav Kalous
Ladislav Kalous