Audacity.cz/Fórum/Jak použít frekvenční analýzu k odstranění šumu v Audacity?

Jak použít frekvenční analýzu k odstranění šumu v Audacity?

V poslední době se snažím zpracovat některé své nahrávky a narazil jsem na problém se šumem, který se mi nedaří odstranit. Zjistil jsem, že by mohla pomoct frekvenční analýza, ale vůbec nevím, jak na to. Můžete mi prosím vysvětlit, jak přesně funguje frekvenční analýza v programu Audacity a jak ji mohu využít k tomu, abych se zbavil nežádoucího šumu? Jak začít, co všechno bych měl udělat a na co si dát pozor? Zkoušel jsem už některé základní nástroje pro odstranění šumu, ale výsledky nebyly takové, jaké jsem očekával. Jak na to mám jít krok za krokem? A je něco speciálního, co bych měl vědět o frekvencích nebo o tom, jak Audacity pracuje s různými zvukovými vlnami? Děkuji moc za jakékoliv tipy a rady!

123 slov
1.2 minut čtení
1. 2. 2023
Helena Pavlíková
Helena Pavlíková

Frekvenční analýza v Audacity je super způsob, jak se zbavit šumu. Začni tím, že si nahrávku otevřeš a vybereš část, kde je jen šum. Přejdi na menu "Analyzovat" a vyber "Frekvenční analýza". Uvidíš graf, který ti ukáže, jaké frekvence jsou v nahrávce přítomné. Zjisti, kde je ten nežádoucí šum (obvykle nižší frekvence), a vezmi si to k srdci.

Pak můžeš použít nástroj "Odstranit šum". Označ ten úsek se šumem, pak jdi do "Efekty" a zvol „Odstranit šum“. Vytvoříš profil šumu a pak aplikuješ odstranění na celou stopu. Hlavně si dej pozor, aby jsi neodstranil i frekvence, které chceš, takže to chce trošku experimentů.

Můžeš zkusit i equalizér – jdi do „Efekty“ a vyber „Equalizace“. Udělej čistku na těch frekvencích, které jsou problémové.

Při práci s frekvencemi si dej pozor na zkreslení zvuku. Pokud to přeženeš, výsledná nahrávka může znít divně. Takže testuj a poslouchej! Drž se toho a po chvíli zjistíš, co funguje nejlíp.

151 slov
1.5 minut čtení
10. 1. 2025
Radek Jonáš
Radek Jonáš

Frekvenční analýza v Audacity je super na odhalení, kde se ten šum nachází. Když nahráváš, šum může mít určité frekvence, které chceš odstranit. Tady je, co můžeš udělat:

1. Otevři nahrávku: Nahraj nebo otevři zvuk, který chceš upravit.
  2. Vyber část nahrávky: Vyber úsek, kde je šum nejvíc slyšet. Je dobrý mít i kousek ticha bez mluvení.
  3. Frekvenční analýza: Jdi do menu „Analyze“ a pak vyber „Plot Spectrum“. Uvidíš graf s frekvencemi a amplitudami.
  4. Identifikace frekvencí: Podívej se na vrcholy na grafu. Ty ti ukážou, kde šum převládá - často to bývá v nízkých nebo vysokých frekvencích.
  5. Odstranění šumu: Teď zpátky k nahrávce. Můžeš použít „Noise Reduction“. Nejprve si vezmi vzorek šumu (vyber část s šumem), dej „Get Noise Profile“, pak vyber celou nahrávku a znovu „Noise Reduction“ a nastav úroveň odstranění.
  6. Úprava parametrů: Zkus hrát s nastavením. Někdy je lepší být jemnější, aby ti nezmizelo něco důležitýho ze zvuku.
  7. Poslech výsledků: Poslechni si to po odstranění. Pokud je to stále špatný, vrát se k analýze a zkus jinou metodu, jako EQ.

Ještě si dej pozor na to, že odstranit šum úplně nemusíš - občas můžeš snížit jeho intenzitu a zlepšit tak celkový zvuk bez ztráty kvality. Hodně štěstí!

196 slov
2 minut čtení
20. 11. 2024
Štěpán Kuchař
Štěpán Kuchař