Audacity.cz/Fórum/Jak odstranit šum z nahrávek pomocí frekvencí v Audacity?

Jak odstranit šum z nahrávek pomocí frekvencí v Audacity?

Zajímalo by mě, jestli někdo má tipy na to, jak jednoduše odebrat šum z nahrávek v programu Audacity. Slyšel jsem, že existují různé metody, ale mám pocit, že se v tom trochu ztrácím. Například, co když se pokusím použít nějaké frekvenční filtry? Mohlo by to fungovat a je to snadné pro někoho, kdo s tímto programem teprve začíná? Někde jsem četl, že stačí vybrat část s šumem a pak ji nějak analyzovat. Ale co přesně to znamená? Mohli byste mi přiblížit, jaký postup bych měl dodržet, abych dosáhl co nejlepšího výsledku? Zajímalo by mě také, zda existují nějaké specifické frekvence, na které bych se měl zaměřit, nebo jak poznat, co vlastně má smysl odstraňovat. Mám pocit, že šum může hodně ovlivnit kvalitu mé nahrávky a chtěl bych se tomu vyhnout za každou cenu. Jaké jsou vaše zkušenosti s touto problematikou? Díky za jakékoli rady a tipy!

146 slov
1.5 minut čtení
6. 1. 2024
David Zeman
David Zeman

Jasně, šum v nahrávkách je fakt otravný. V Audacity to jde celkem jednoduše. Nejprve si vyber část nahrávky, kde je slyšet jen ten šum – třeba kousek ticha. Pak jdi na Efekty a vyber "Zredukovat šum". Tam klikneš na "Získat profil šumu". Tím program vezme vzorek a zjistí, co má odstranit.

Pak označ celou nahrávku nebo část, kterou chceš čistit a znovu otevři "Zredukovat šum". Nastav si úroveň redukce, ale pozor, ať to nepřeženeš, jinak ti to zní jako robot. Zkus to s různými hodnotami, klidně i víc než jednou.

Frekvenční filtry můžou taky pomoct, když víš, jaký frekvence ruší. Obvykle to bývá něco kolem 50-60 Hz (hluk z elektriky) nebo vyšší frekvence, co jsou slyšet ze zařízení. Takže můžeš zkusit EQ a tam ty frekvence snížit.

Důležitý je zkoušet a poslouchat, co funguje. Každá nahrávka je jiná, takže žádný univerzální recept neexistuje. Ať se ti to podaří!

145 slov
1.5 minut čtení
15. 2. 2024
Jana Kříčková
Jana Kříčková

Takže, když chceš odstranit šum v Audacity, tak to jde docela jednoduše. Nejprv si vyber část nahrávky, kde je jenom ten šum (to je třeba chvíle, kdy nemluvíš). Pak jdi do menu Efekty a najdi „Odebrání šumu“. V něm klikni na „Získat profil šumu“. Tím Audacity zjistí, co chceš odstranit. Pak vyber celou nahrávku (nebo část, kterou chceš čistit) a zase do Efekty > Odebrání šumu. Tady si můžeš nastavit intenzitu odstranění šumu. Měj na paměti, že když to nastavíš moc agresivně, může to udělat zvuk divným nebo gumovým. Takže zkus pár různých hodnot, dokud nenajdeš to pravý. Pokud víš, že máš nějaké specifické frekvence, které ti vadí (třeba bzučení z elektroniky), můžeš použít i ekvalizér. Ale pro začátek je lepší se soustředit na to základní odstraňování šumu. Hlavně to nepřeháněj a vždycky si ulož originál, kdybys chtěl něco vrátit zpět.

141 slov
1.4 minut čtení
18. 9. 2024
Žaneta Staňková
Žaneta Staňková