Audacity.cz/Fórum/Jak mohu do Audacity nahradit vestavěné efekty s VST pluginy?

Jak mohu do Audacity nahradit vestavěné efekty s VST pluginy?

Už nějakou dobu používám Audacity na úpravu a nahrávání zvuku, ale začínám mít pocit, že vestavěné efekty už mi nestačí. Zkoušel jsem různé věci, ale chci se posunout dál a použít nějaké VST pluginy, které by mi daly víc možností, třeba pro mastering nebo zvukové efekty. Měl bych zájem o to, jak přesně přidat tyto VST pluginy do Audacity, protože jsem si všiml, že v nastavení jsou nějaké možnosti, ale nejsem si jistý, jak to správně nastavit. Jaký je postup pro instalaci a aktivaci těchto pluginů? Musím něco speciálního stahovat nebo konfigurovat? A co když mám pluginy v různých formátech, fungují všechny v Audacity? Také by mě zajímalo, zda je možné nějak upravit tyto VST efekty přímo v programu jako jsou ty vestavěné, nebo jestli mám počítat s tím, že se budou chovat jinak. Celkově bych rád věděl, co všechno musím udělat, abych mohl začít používat VST pluginy a nahradit tak ty zabudované efekty. Děkuji za každou radu!

158 slov
1.6 minut čtení
30. 7. 2023
Ludmila Chalupová
Ludmila Chalupová

Jasně, přidat VST pluginy do Audacity není tak složitý proces. Nejprv si stáhni a nainstaluj VST pluginy, co chceš použít. Pak otevři Audacity a jdi do menu 'Edit' a pak na 'Preferences'. Tam najdeš sekci 'Effects'. Musíš zapnout 'VST effects', jestli to ještě nemáš. Potom tam bude možnost nastavit cesty k pluginům. Zadej cestu k adresáři, kde máš ty VST pluginy nainstalované.

Co se týče formátů, Audacity podporuje VST2, ale ne VST3, takže si dej pozor na to, co stahuješ. Pokud máš nějaké efektové pluginy, co jsou v jiných formátech, tak ti je Audacity neuzná. U některých pluginů můžeš upravit parametry přímo v programu jako u vestavěných efektů, ale chování může být trochu jiné, záleží na konkrétním pluginu.

Takže shrnuto: stáhni pluginy, nastav cesty v Audacity a pak bys měl být ready to go! Držím palce!

135 slov
1.4 minut čtení
5. 2. 2025
Vojtěch Khýr
Vojtěch Khýr

Jasně, VST pluginy v Audacity jsou super způsob, jak rozšířit možnosti úprav. Tady je, co bys měl udělat: nejdřív si stáhni a nainstaluj ty VST pluginy, co chceš použít. Musíš mít verzi Audacity 2.1.3 nebo novější, aby to fungovalo. Pak otevři Audacity a jdi do "Edit" > "Preferences" > "Effects". Tam zapni volbu pro VST pluginy. Po restartu Audacity bys měl vidět nové efekty v seznamu efektů.

Pokud máš pluginy v jiných formátech jako AU nebo LADSPA, tak ty bohužel nebudou fungovat, Audacity bere jen VST. A jo, většina VST pluginů se dá upravit přímo v Audacity, ale může to být jiné než vestavěné efekty – záleží na tom, jaký plugin používáš. Takže jo, zkus to a uvidíš, co ti sedne! Hlavně nezapomeň pořádně projít návody k pluginům, někdy mají specifické nastavení.

131 slov
1.3 minut čtení
9. 2. 2024
Miroslava Daňková
Miroslava Daňková