Audacity.cz/Fórum/Jak na použití VST pluginů v Audacity?

Jak na použití VST pluginů v Audacity?

Nedávno jsem se pustil do úprav zvuku v Audacity a narazil jsem na spoustu zmínek o VST pluginech. Rád bych věděl, jestli existuje nějaký jednoduchý návod nebo postup, jak tyto pluginy začít používat. Zajímalo by mě, co všechno musím mít připravené, abych je mohl do Audacity nainstalovat a jak je pak použít při práci na svých projektech. Slyšel jsem, že některé pluginy mohou výrazně zlepšit kvalitu zvuku nebo přidat různé efekty, ale teď jsem úplně zmatený, kde začít. Je potřeba něco speciálního stáhnout nebo nastavit? Nebo se to dá zvládnout i bez hlubokých technických znalostí? A co třeba kompatibilita – fungují všechny VST pluginy s každou verzí Audacity? Pokud má někdo zkušenosti s tímto tématem, budu vděčný za jakoukoli pomoc nebo tipy, které by mi usnadnily začátky. Díky!

128 slov
1.3 minut čtení
12. 11. 2024
Aleš Prokop
Aleš Prokop

Takže, co se týče VST pluginů v Audacity, není to zas tak složitý. Za prvé, musíš mít nainstalovaný Audacity – jasně, to už víš. Pak potřebuješ stáhnout VST pluginy, můžeš najít spoustu zdarma na různých stránkách jako Plugin Boutique nebo KVR Audio. Jakmile je máš, dej je do složky, kam si schováváš pluginy. Můžeš si vytvořit speciální složku třeba "VST Plugins".

Teď přichází ta důležitá část – otevři Audacity a jdi do menu "Edit" > "Preferences" > "Effects". Tady zaškrtni "Enable VST effects" a přidej cestu k té složce s pluginy, co jsi vytvořil. Potom zavři a znovu otevři Audacity.

Až to uděláš, měl bys vidět svoje VST pluginy v seznamu efektů pod "Effect" menu. Můžeš je pak klidně aplikovat na stopy, jak potřebuješ. Jo a co se týče kompatibility – většina VST2 pluginů by měla fungovat, ale radši se podívej na verzi Audacity, kterou máš. Novější verze už podporují i VST3.

Není to nic těžkého a nemusíš mít žádné technické znalosti. Jenom to chce trochu trpělivosti a experimentování! Tak hodně štěstí!

169 slov
1.7 minut čtení
5. 1. 2025
Romana Drábková
Romana Drábková

Jasně, VST pluginy v Audacity jsou super způsob, jak zlepšit zvukovku. Nejprv si stáhni Audacity, pokud ho ještě nemáš – je to zdarma. Pak potřebuješ stáhnout VST pluginy. Existuje spousta míst, kde je najdeš, jako třeba Splice, KVR Audio nebo i přímo od výrobců jako Valhalla a podobně.

Nainstaluj pluginy do složky, kterou si zapamatuješ – většina lidí dává pluginy do Program Files (Windows) nebo do složky VST na Macu. V Audacity pak musíš povolit VST pluginy: jdi do Edit > Preferences > Effects a zaškrtni "Enable VST effects".

Pak restartuj Audacity a měl bys vidět nové pluginy v menu efektů. Můžeš je aplikovat na stopy jednoduše tak, že je vybereš a použiješ efekt. Nezapomeň, že ne všechny VST pluginy fungují s každou verzí Audacity, takže nejlíp se podívej na kompatibilitu pluginu předem. Někdy může být potřeba stáhnout i další software jako VST bridge pro 64bitové pluginy na 32bitovém Audacity.

Je to poměrně jednoduché, nemusíš být technický génius, abys to zvládl. Takže hodně štěstí s úpravami zvuku!

165 slov
1.7 minut čtení
24. 10. 2024
Radek Jonáš
Radek Jonáš