Audacity.cz/Fórum/Jak se zbavit šumu v PCM nahrávkách pomocí Audacity?

Jak se zbavit šumu v PCM nahrávkách pomocí Audacity?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně šumu v mých PCM nahrávkách. Nahrávám různé zvuky a rozhovory, ale bohužel se mi stává, že se do nich dostává hodně šumu, což je pak dost rušivé a kazí to celkovou kvalitu. Používám Audacity, ale nejsem si úplně jistý, jak správně použít nástroje, které tam jsou, aby se mi podařilo ten šum odstranit. Zkoušel jsem už nějaké filtry, ale výsledek nebyl takový, jaký jsem očekával. Můžete mi prosím poradit, jaké konkrétní kroky bych měl udělat? Jaké nastavení je nejlepší pro odstranění šumu? A je lepší použít nějaký speciální plugin nebo si vystačím jen s tím, co Audacity nabízí? Mám pocit, že bych mohl udělat i něco víc na úpravu zvuku před samotným nahráváním, ale nevím přesně co. Díky moc za každou radu alebo tip!

130 slov
1.3 minut čtení
25. 6. 2024
Eliška Štěpánková
Eliška Štěpánková

Mám s tím taky zkušenosti. Zkus použít funkci „Odstranit šum“ v Audacity. Otevři nahrávku, vyber část, kde je jen šum, pak jdi na Efekty a vyber „Odstranit šum“. Klikni na „Získat profil šumu“. Pak označ celou nahrávku a znovu jdi na Efekty, teď zvol „Odstranit šum“ a nastav podle potřeby. Můžeš zkusit i hrát s parametry jako je citlivost a vyhlazení, aby to znělo co nejlíp. Otestuj to víckrát, dokud nenajdeš dobrý balanc.

Kromě toho si můžeš zjistit, jestli máš správně nastavený mikrofon a zvukové rozhraní, protože dobré vybavení snižuje šum už při nahrávání. Taky zkus nahrávat v klidném prostředí. Pokud to nepomůže, možná by stálo za to kouknout na nějaké pluginy pro Audacity, co nabízí lepší možnosti pro odstranění šumu.

Takže shrnutí: Odstranit šum efekt, správné nastavení mikrofonu a klidné místo na nahrávání. Držím palce!

136 slov
1.4 minut čtení
12. 8. 2024
Bedřich Procházka
Bedřich Procházka

Šum v PCM nahrávkách se dá v Audacity docela slušně ošetřit. Zkus tyhle kroky: 1) Otevři nahrávku a označ část, kde je slyšet jen šum (třeba pauza před mluvením). 2) Pak jdi na Efekty a vyber "Odstranit šum". Klikni na "Získat profil šumu". 3) Teď označ celou nahrávku (Ctrl + A) a znovu klikni na "Odstranit šum". Tentokrát si nastav sílu odstranění a frekvenční rozsah podle toho, jak moc to chceš vyčistit. Můžeš zkusit i hrát si s parametry, ale buď opatrnej, ať to nezhltneš. 4) Pokud ti to přijde moc agresivní, můžeš použít "Kompresor" pro vyrovnání hlasitosti a pak třeba "EQ" na dolní pásmo, abys odstranil hluboký šum. A jo, před nahráváním je dobrý mít mikrofon co nejblíž k mluvícímu a mít klidné prostředí, to hodně pomůže. Když tak můžeš zkusit i nějaké pluginy, ale většinou tohle stačí.

139 slov
1.4 minut čtení
12. 1. 2025
Ludmila Bílková
Ludmila Bílková