Audacity.cz/Fórum/Jak udělat crossfade mezi dvěma skladbami v Audacity?

Jak udělat crossfade mezi dvěma skladbami v Audacity?

Přemýšlím, jak vytvořit pěkný přechod mezi dvěma písničkami v Audacity, protože chci, aby to znělo plynule a profesionálně. Vím, že se to dá udělat pomocí nějaké funkce pro crossfade, ale nejsem si úplně jistý, jak na to. Můžete mi prosím poradit, jak přesně na to? Zkoušel jsem už různé věci, ale pořád mi to nějak nesedí a mám pocit, že tam prostě něco chybí. Jaké konkrétní kroky bych měl udělat? Je potřeba nějak upravit hlasitost nebo něco jiného před tím, než to spojím? A co když chci, aby jedna skladba pomalu vybledla a druhá se naopak pomalu rozvíjela? Existuje k tomu nějaký jednoduchý návod nebo tipy od vás zkušenějších? Vím, že je dobré mít obě skladby na různých stopách, ale co dál? Jak bych měl nastavit délku přechodu a co když se mi zdá, že je to moc rychlé nebo pomalé? Předem díky za všechny rady a tipy! Zkouším se do toho dostat a chci, aby ten přechod byl fakt dobrý!

161 slov
1.6 minut čtení
30. 4. 2024
Bohuslav Vašíček
Bohuslav Vašíček

Jasně, crossfade v Audacity se dá udělat docela jednoduše. Nejprv si dej obě skladby na samostatné stopy, to je důležitý krok. Pak vyber konec první skladby a začni ho zmenšovat tak, že použiješ efekt na fade out. To najdeš v menu Efekty, pak Fade Out. U druhé skladby udělej to samý na začátku, ale použij Fade In. Tím se ti krásně spojí, jak jedna mizí a druhá přichází.

Pokud chceš mít větší kontrolu nad tím, jak dlouho ten přechod bude trvat, můžeš si třeba zvětšit nebo zmenšit časový úsek, který fade in a fade out pokrývá. Když se ti zdá, že je to moc rychlý nebo pomalý, klidně si to upravuj dokud nebudeš spokojenej. Hlavně nezapomeň si poslechnout celej přechod víckrát, ať to zní plynule. Taky můžeš ještě pohrát s hlasitostí jednotlivých stop, aby to hezky sedlo. Držím palce!

138 slov
1.4 minut čtení
2. 2. 2025
Radek Trnka
Radek Trnka

Takže, pokud chceš udělat crossfade v Audacity, tady je pár tipů, co udělat. Nejprve si otevři obě skladby a ujisti se, že jsou na různých stopách. Pak si vyber část posledních 10-15 sekund první skladby a tu zkrátíš - to bude ta část, co se vyfade. Na druhé stopě si zase vyber začátek druhé skladby, kterou chceš fade-in. Ty dvě části poté posuň tak, aby se překrývaly.

Teď přejdi na první stopu a použij efekt "Fade Out" na tu poslední část, co jsi zkrátil. Na druhé stopě použij "Fade In" na začátek. Můžeš si ještě pohrát s úrovněmi hlasitosti, abys dosáhl plynulého přechodu. Pokud ti to přijde moc rychlý nebo pomalý, jednoduše uprav délku překrývajících se částí a znovu aplikuj ty efekty. A to je vlastně všechno! Pokud máš víc otázek, klidně se ptej.

134 slov
1.3 minut čtení
26. 12. 2024
Simona Charvátová
Simona Charvátová