Audacity.cz/Fórum/Lze FLAC změnit na AAC bez ztráty kvality?

Lze FLAC změnit na AAC bez ztráty kvality?

Zajímalo by mě, jestli je možné převést audio soubory ve formátu FLAC na AAC tak, aby nedošlo ke ztrátě kvality. Jsem si vědom toho, že FLAC je bezztrátový formát a AAC je ztrátový, ale slyšel jsem, že existují nějaké metody, jak to udělat, aniž byste přišli o zvukovou kvalitu. Mám spoustu nahrávek v FLAC a rád bych je měl i v AAC pro pohodlnější přehrávání na mobilu a jiných zařízeních. Je to vůbec možné? Jaký software nebo nástroje byste doporučili pro tento převod? A co se stane s kvalitou zvuku při takovém převodu? Mám obavy, že když použiju některé programy, tak kvalita nebude stejná jako u originálu. Je lepší převádět přímo z FLAC na AAC nebo raději nejdřív do nějakého jiného bezztrátového formátu? Hledám opravdu spolehlivé rady a zkušenosti od těch, kteří to už zkoušeli. Děkuji za jakoukoliv pomoc!

139 slov
1.4 minut čtení
19. 4. 2024
Martina Vyskočilová
Martina Vyskočilová

Jo, převod FLAC na AAC bez ztráty kvality fakt nejde. FLAC je bezztrátový formát, takže si uchovává všechny detaily, zatímco AAC je ztrátový a při kompresi něco prostě ztratíš. Můžeš sice převádět z FLAC na AAC a vybrat vysokou kvalitu, ale stejně to nebude stejný zvuk jako originál. Pokud chceš mít co nejlepší zvuk, doporučuju převádět na něco jako ALAC nebo WAV, což jsou bezztrátové formáty. Potom můžeš tyto bezztrátové soubory převést na AAC. Ale i tak – ztráta tam bude. Na softwarem můžeš zkusit třeba Audacity nebo ffmpeg, ale pamatuj, že kvalita nebude nikdy 100%. Takže pokud ti jde o kvalitu, radši zůstaň u FLAC nebo jiného bezztrátového formátu.

110 slov
1.1 minut čtení
22. 3. 2024
Jaroslava Bartošová
Jaroslava Bartošová

Převést FLAC na AAC bez ztráty kvality vlastně nejde, protože FLAC je bezztrátový a AAC je ztrátový formát. Když to převedeš, tak automaticky ztrácíš část dat. Ale pokud chceš mít AAC soubory, doporučil bych nastavit vyšší bitrate, třeba 256 kbps nebo 320 kbps, aby jsi minimalizoval ztrátu kvality. Zkus nějaké programy jako dBpowerAMP nebo fre:ac, ty mají dobré možnosti pro konverzi a umějí i dobře nastavit kvalitu výstupu. Není potřeba převádět nejdřív do jiného bezztrátového formátu, klidně to můžeš udělat rovnou z FLAC na AAC. Jak říkám, nebude to úplně bez ztráty, ale pokud to uděláš správně s dobrým bitrate, tak ten rozdíl pravděpodobně ani neuslyšíš.

106 slov
1.1 minut čtení
6. 3. 2023
Kateřina Poláková
Kateřina Poláková