Audacity.cz/Fórum/Jak správně exportovat audio projekt v Audacity?

Jak správně exportovat audio projekt v Audacity?

Mám trochu zmatek s tím, jak vlastně správně exportovat svůj audio projekt, který jsem vytvořil v Audacity. Pracoval jsem na tom několik dní, nahrával jsem různé stopy, přidával efekty a teď bych to rád dostal do nějakého formátu, abych to mohl sdílet s přáteli nebo třeba nahrát na YouTube. Zkoušel jsem kliknout na "Soubor" a pak "Exportovat", ale nevím si rady s těmi různými možnostmi jako MP3, WAV a další. Co je vlastně nejlepší volba pro export? A co se týče kvality zvuku, je nějaký rozdíl mezi těmi formáty? Mělo by to být ve vysoké kvalitě, ale zároveň nechci, aby to zabíralo moc místa na disku. A co ty metadatové informace? Je potřeba je vyplnit, nebo můžu prostě jen exportovat bez toho? Jaké nastavení bych měl použít pro optimální kvalitu zvuku? Také bych rád věděl, jestli se dá exportovat více stop najednou nebo musím každou vyexportovat zvlášť. Když už mluvím o tom exportu, co se stane s efekty, které jsem použil? Budou ty efekty součástí výsledného souboru? Rád bych slyšel nějaké tipy a triky od zkušenějších uživatelů. Jak to máte vy? Jaký postup používáte při exportu vašich projektů v Audacity? Děkuju moc za jakoukoli radu!

195 slov
2 minut čtení
6. 11. 2023
Kristýna Jelínková
Kristýna Jelínková

Při exportu v Audacity si dej pozor na formát. MP3 je super pro sdílení, protože je menší a většina lidí ho může přehrát. Ale pokud chceš fakt vysokou kvalitu, WAV je lepší, akorát ti to vezme víc místa. Když už exportuješ, tak zvol bitrate kolem 192 kbps pro MP3 – to je takový dobrý kompromis mezi kvalitou a velikostí souboru. Co se týče metadat, můžeš je vyplnit, ale není to nutný. Efekty, co jsi použil, se naexportují, takže se nemusíš bát, že by zmizely. Můžeš exportovat jen jednu stopu nebo celou mixáž – když to děláš přes „Exportovat jako“, vyber „smíchané“ (tím dostaneš všechny stopy jako jeden soubor). Takže si to dej do kupy a pak exportuj! Držím palce!

119 slov
1.2 minut čtení
11. 9. 2024
Veronika Zemanová
Veronika Zemanová

Export v Audacity je celkem jednoduchý, i když to ze začátku může vypadat složitě. Když klikneš na "Soubor" a pak na "Exportovat", dostaneš víc možností. MP3 je super pro sdílení, protože je komprimovaný a zabírá méně místa, ale kvalita může být horší než u WAV, což je zase větší soubor a kvalitnější zvuk. Pokud chceš mít dobrou kvalitu a přitom rozumnou velikost, zkus MP3 s bitrate 192 kbps nebo 256 kbps. Co se týče metadat, tak to není nutné vyplňovat, ale je to fajn, pokud chceš mít svůj projekt dobře označený. Efekty, co jsi použil, se do exportovaného souboru zahrnou, takže se nemusíš bát, že by zmizely. Co se týká více stop, tak Audacity exportuje vše jako one track, takže nemusíš vyexportovávat každou zvlášť. Jen si dej pozor na mixování, aby to znělo jak chceš. Takže prostě exportuj podle toho, co ti sedí nejlíp. Držím palce!

146 slov
1.5 minut čtení
13. 12. 2024
Marie Vacková
Marie Vacková