Audacity.cz/Fórum/Jaký je nejlepší způsob, jak upravit úrovně zvuku před masteringem?

Jaký je nejlepší způsob, jak upravit úrovně zvuku před masteringem?

Když se chystám na mastering své skladby, dost často přemýšlím, jak správně nastavit úrovně zvuku, aby to znělo co nejlépe. Mám na mysli třeba to, jaké jsou ideální hodnoty pro peak a RMS úrovně. Je dobré mít na paměti, jak moc jsem ve studiu při nahrávání Komprese a EQ posiloval. Někdy se mi zdá, že když dám příliš vysoké úrovně, výsledný zvuk je pak moc agresivní nebo naopak slabý. Rád bych věděl, jestli je nějaký osvědčený postup, který mi pomůže najít tu správnou rovnováhu. Taktéž mě zajímá, jestli byste doporučili používat nějaké konkrétní pluginy nebo software pro úpravu těchto úrovní. A co říkáte na použití limitérů před samotným masteringem? Je to dobrý nápad, nebo by se měli nechat až po? Jak to vidíte s mixem a masteringem, je lepší mít všechny stopy vyvážené ještě před finálním zpracováním? Zkrátka, jakákoli rada ohledně přípravy zvuku před masteringem by byla super. Vím, že každý má svou vlastní metodu, ale rád bych slyšel názory a tipy od ostatních v komunitě.

166 slov
1.7 minut čtení
6. 11. 2022
Jaroslav Staněk
Jaroslav Staněk

Když se chystáš na mastering, je dobré mít na paměti, že úrovně by měly být docela konzervativní. Takže ideálně, peak úrovně by měly být někde kolem -6 dB až -3 dB. RMS úrovně se většinou pohybují mezi -18 dB a -12 dB, záleží na stylu hudby. Pamatuj, že méně je někdy více, takže pokud to máš moc nahlas už v mixu, můžeš skončit s přebuzeným zvukem. Co se týče komprese a EQ při nahrávání, snaž se to mít vyvážené, ale nebuď příliš agresivní – snaž se udržet dynamiku. Limitér může být fajn před masteringem na doladění úrovní, ale opatrně s ním, abys nezničil přirozenost zvuku. Ujisti se, že všechny stopy jsou jakžtakž vyvážené před finálním zpracováním – usnadní ti to práci. Na pluginy je těžké říct konkrétní jména, ale zkuste něco jako FabFilter nebo Waves pro EQ a kompresi. Hlavně to nepřeháněj a poslouchej, co ti zní nejlépe.

148 slov
1.5 minut čtení
3. 1. 2025
David Přibyl
David Přibyl

Nejlepší je mít úrovně zvuku v klidu - peak kolem -6 dB a RMS tak mezi -12 a -14 dB, aby to pak nebylo agresivní. Když to moc zvedneš, to ti pak na masteringu udělá paseku. Limitér před masteringem? Zkus to, ale opatrně, spíš bych ho nechal až na finální úpravy. Před masteringem se snaž mít mix dobře vyvážený, aby každá stopa měla svůj prostor a nesrážela se. O pluginy - zkuste FabFilter Pro-L nebo i něco jako iZotope Ozone, mají super funkce pro dodatečné úpravy. Ale hlavně, nezapomínej na ucho – poslouchej a hraj si s tím, to je klíčové.

101 slov
1 minut čtení
5. 10. 2023
Denisa Havlíková
Denisa Havlíková