Co všechno by mělo být zohledněno při exportu pro mastering?
Při přípravě hudební stopy na mastering se mi v hlavě honí spousta otázek. Jaké parametry bych měl vzít v úvahu, když exportuji finální mix? Měli byste se zaměřit na formát souboru? Je lepší zvolit WAV nebo AIFF, nebo stačí MP3? Jaký by měl být sample rate a bit depth? Četla jsem, že 24-bit 48kHz je dobrá volba, ale co když chci mít stopu ve vyšší kvalitě? A co úpravy před exportem? Mám se ujistit, že všechny efekty jsou správně nastaveny, nebo je lepší je před masteringem vypnout? A co úroveň hlasitosti? Měl bych se snažit dosáhnout určitého RMS nebo LUFS před exportem? A co s dynamikou - mám se snažit o co největší dynamický rozsah, nebo se to bude řešit až při masteringu? Jak moc důležité je mít tracky vyvážené a bez nežádoucích frekvencí? A co s headroomem, jak moc ho potřebuji mít, aby byl mastering co nejlepší? Zkrátka, co všechno bych měl mít na paměti, než kliknu na to zatracené tlačítko export? Každý říká něco jiného a já bych rád znal názory ostatních na to, jaký je nejlepší postup při přípravě zvuku pro mastering. Děkuji za jakékoliv rady.