Audacity.cz/Fórum/Co všechno by mělo být zohledněno při exportu pro mastering?

Co všechno by mělo být zohledněno při exportu pro mastering?

Při přípravě hudební stopy na mastering se mi v hlavě honí spousta otázek. Jaké parametry bych měl vzít v úvahu, když exportuji finální mix? Měli byste se zaměřit na formát souboru? Je lepší zvolit WAV nebo AIFF, nebo stačí MP3? Jaký by měl být sample rate a bit depth? Četla jsem, že 24-bit 48kHz je dobrá volba, ale co když chci mít stopu ve vyšší kvalitě? A co úpravy před exportem? Mám se ujistit, že všechny efekty jsou správně nastaveny, nebo je lepší je před masteringem vypnout? A co úroveň hlasitosti? Měl bych se snažit dosáhnout určitého RMS nebo LUFS před exportem? A co s dynamikou - mám se snažit o co největší dynamický rozsah, nebo se to bude řešit až při masteringu? Jak moc důležité je mít tracky vyvážené a bez nežádoucích frekvencí? A co s headroomem, jak moc ho potřebuji mít, aby byl mastering co nejlepší? Zkrátka, co všechno bych měl mít na paměti, než kliknu na to zatracené tlačítko export? Každý říká něco jiného a já bych rád znal názory ostatních na to, jaký je nejlepší postup při přípravě zvuku pro mastering. Děkuji za jakékoliv rady.

189 slov
1.9 minut čtení
5. 11. 2022
Kamila Šilhavá
Kamila Šilhavá

Když exportuješ mix pro mastering, měl bys mít na paměti pár věcí. Určitě se drž WAV nebo AIFF, MP3 je na mastering fakt podřadný. Co se týče sample rate a bit depth, 24-bit a 48kHz je fajn, ale klidně můžeš jít i na 96kHz, pokud máš tu možnost a tvoje DAW to zvládne. Hlavně ale neudělej chybu s úrovní hlasitosti - snaž se mít headroom kolem -6 dB, aby se to při masteringu dalo hezky doladit. Dynamiku nech v pohodě, snaž se o přirozený zvuk, ať máš dostatek prostoru pro mastering. Efekty bych doporučil vypnout, aby masterující měl čistý signál a mohl si s tím dělat, co chce. A taky zkontroluj, jestli nemáš nežádoucí frekvence – to ti může hodně pomoct. Takže v podstatě: formát WAV/AIFF, 24-bit/48kHz nebo víc, headroom -6 dB a čistý signál bez zbytečných efektů. Držím palce!

140 slov
1.4 minut čtení
2. 12. 2023
Jakub Pokorný
Jakub Pokorný

U exportu pro mastering je pár věcí, co bys měl mít na paměti. Určitě zvol WAV nebo AIFF, MP3 není pro mastering ideální, protože je komprimovaný a ztrácí kvalitu. Co se týče sample rate a bit depth, 24-bit 48kHz je fajn, ale klidně můžeš zkusit i 96kHz, pokud máš možnost. Před exportem zkontroluj efekty – pokud používáš nějaké heavy processing, tak to raději vypni a nech to na mastering.

Hlasitost bys měl mít na úrovni -6 dB až -3 dB headroomu, aby to master engineer měl prostor pracovat. Dynamika je důležitá, takže se snaž o přirozený zvuk bez nadměrného komprese. Když se ti to podaří vyvážit a zbavit nežádoucích frekvencí, budeš mít dobré základy pro mastering. Celkově se neboj experimentovat a poslouchat zpětnou vazbu od ostatních. Hodně štěstí s masterem!

130 slov
1.3 minut čtení
16. 4. 2024
Dominik Dušek
Dominik Dušek