Audacity.cz/Fórum/Jak mohu vyrovnat hlasitost různých nástrojů pomocí EQ?

Jak mohu vyrovnat hlasitost různých nástrojů pomocí EQ?

Zajímalo by mě, jakým způsobem mohu pomocí ekvalizéru (EQ) vyrovnat hlasitost různých hudebních nástrojů v nahrávce. Mám doma Audacity a snažím se, aby moje skladby zněly co nejlépe, ale občas mám problém s tím, že jsou některé nástroje příliš hlasité, zatímco jiné se ztrácejí v mixu. Mám na mysli především bicí a basy, které se často překrývají, a k tomu klávesy a kytaru, které také potřebují své místo. Jak bych měl nastavit frekvence a jak moc bych měl zasahovat do zvuku jednotlivých nástrojů? Je lepší ztišit ty hlasitější nástroje nebo se raději zaměřit na zvýraznění těch slabších? Případně, co byste doporučili na doladění prostoru pro každý nástroj? Jaké triky a tipy používáte při EQ, aby to celé lépe sedělo? Nebo je lepší použít nějaké jiné metody kromě EQ pro vyrovnání hlasitosti? Děkuju za rady!

134 slov
1.3 minut čtení
24. 9. 2020
Lenka Charvátová
Lenka Charvátová

K vyrovnání hlasitosti různých nástrojů v EQ je dobré začít tím, že si určíš, jaké frekvence jednotlivé nástroje pokrývají. Bicí obvykle mají hodně energie kolem 200-500 Hz (basa), a pak taky vyšší frekvence pro snare a hi-hat. U basy se zaměř na 60-100 Hz, abys ji neztratil v mixu. Kytara může mít dobré místo mezi 1-2 kHz pro výšky a 200-400 Hz pro tělo zvuku. Klávesy se pak často pohybují okolo 300-800 Hz. Takže když něco zasahuje, můžeš ztišit frekvence, kde se překrývají.

Někdy je lepší zvýraznit slabší nástroje, ale pokud je něco moc hlasitý, klidně ho ztiš. S EQ to chce trochu experimentovat, ale snaž se nedělat moc radikální změny. Jinak se klidně můžeš pohrát s panningem, abys dal každému nástroji jeho prostor v mixu. Dobrý tip je taky používat kompresi na bicí a basy, což ti pomůže udržet je pod kontrolou bez toho, aby to znělo plochě. Zkrátka hraj si s tím a poslouchej, co funguje.

158 slov
1.6 minut čtení
18. 1. 2025
Marie Vacková
Marie Vacková

Při EQ je dobrý začít tím, že zjistíš, kde se jednotlivé nástroje překrývají. Bicí a basy mají často podobné frekvence, takže třeba zkusit snížit některé basové frekvence u bicích (kolem 60-100 Hz) a naopak zvýšit basy na těch správných místech, aby se obě nesrážely. U kláves a kytary můžeš zkusit zvýraznit středy (kolem 1-3 kHz), aby byly jasnější.

Pokud je něco moc hlasité, ztišení může být efektivní, ale zkuste to vyvážit i EQ. Místo brutálního ztišení zkus najít ty „nepříjemné“ frekvence a trochu je stáhnout, to může pomoct usadit nástroje lépe do mixu.

Další tip je použít panoramování – posunout nástroje lehce do stran, aby se nevytlačovaly navzájem. A nezapomeň na prostor – reverb nebo delay můžou dodat hloubku a vyplnit prostor, takže i když něco je hlasité, nebude to znít tak agresivně.

Hlavně si dej pozor, abys to s EQ nepřehnal. Někdy méně znamená více. Experimentuj a poslouchej! Každý mix je jiný.

153 slov
1.5 minut čtení
27. 11. 2024
Jakub Havlíček
Jakub Havlíček