Audacity.cz/Fórum/Jaké nastavení EQ použít pro lepší zvuk vokálů?

Jaké nastavení EQ použít pro lepší zvuk vokálů?

Zdravím všechny nadšence do zvuku! Mám takový dotaz ohledně nastavení EQ, protože se snažím dosáhnout co nejlepšího zvuku vokálů ve svých nahrávkách. Když poslouchám různé písničky, tak si všímám, že některé vokály zní prostě skvěle, zatímco moje nahrávky jakoby postrádaly tu správnou jiskru. Zkoušel jsem už pár různých nastavení, ale moc mi to nepomohlo. Můžete mi prosím poradit, jaké frekvence bych měl zvýraznit nebo naopak potlačit, abych dosáhl jasnějších a čistších vokálů? Vím, že je důležité mít dobrý základ, ale co třeba frekvence kolem 3 kHz nebo 5 kHz? Jaký vliv to má na celkový zvuk? A co basy a nižší frekvence? Jak moc je důležité je mít pod kontrolou? Také by mě zajímalo, jestli máte nějaké tipy na to, jak vyhnout se mudrlantskému zvuku a dosáhnout přirozenějšího projevu. Budu moc vděčný za každou radu a zkušenost! Díky moc!

139 slov
1.4 minut čtení
26. 6. 2020
Jindřiška Koutná
Jindřiška Koutná

Když ladíš vokály, tak je dobrý se zaměřit na pár klíčových frekvencí. Zkus přidat něco kolem 3-4 kHz, to pomáhá vokálům vyniknout a dodat jim jasnost. Ale pozor, nepřeháněj to, jinak můžeš dostat ostrý zvuk, co se špatně poslouchá. Naopak kolem 200-300 Hz můžeš zkusit trošku ubrat, aby se ti nevytvářel ten "mudrlantský" charakter, jak říkáš. Basy a nižší frekvence jsou taky důležitý, ale hlavně je drž pod kontrolou, aby ti to nezasahovalo do vokálů. Můžeš zkusit lehce snížit i něco kolem 150-250 Hz, zvlášť pokud máš hodně basy v nahrávce. Jo a nezapomeň na kompresi, ta pomůže udržet vokály v jedné úrovni a dodá jim sílu. Experimentuj s tím, co ti sedí nejlépe, každej hlas je jinej.

118 slov
1.2 minut čtení
19. 11. 2023
Rudolf Havlíček
Rudolf Havlíček

Zkus se zaměřit na frekvence kolem 2-5 kHz, tam je většina jasnosti vokálů. Můžeš zkusit lehce zvýraznit 3 kHz, to dává vokálům ten potřebný "řez" a čitelnost. Naopak nízké frekvence, jako kolem 200-300 Hz, často dělají vokály "mudlovské", takže tam to chce trochu utáhnout, aby to nezabíralo moc místa. Další tip je se podívat na frekvenci kolem 7-10 kHz - pokud to trochu přidáš, můžeš získat vzdušnost a svěžest. Ale pozor, abys to nepřehnal, jinak to bude znít nepřirozeně. Hlavně si hraj s EQ a poslouchej, co ti sedí. Klíč je najít tu správnou rovnováhu a nechat vokály dýchat.

99 slov
1 minut čtení
15. 2. 2024
Tereza Zemanová
Tereza Zemanová