Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit reverb v Audacity pro vokály?

Jak nastavit reverb v Audacity pro vokály?

Zdravím všechny, potřebuju pomoc s jednou věcí ohledně Audacity. Pracuju na nějakých vokálech a chtěl bych je trošku ozvláštnit pomocí reverbu, ale vůbec si nevím rady, jak na to. Vím, že reverb může dodat vokálům hloubku a prostor, ale když se snažím něco nastavit, tak to buď zní moc uměle nebo zase naopak vůbec. Jaké jsou vlastně nejlepší parametry pro nastavení reverbu? Co bych měl zohlednit, abych dosáhl přirozeného zvuku? A jaký typ reverbu by se hodil pro různé styly zpěvu? Myslíte, že je lepší použít preset nebo raději všechno nastavovat ručně? Zkoušel jsem experimentovat, ale mám pocit, že buď vypadám jako amatér nebo jsem úplně mimo. A co třeba mixování? Jak moc by měl být reverb zvýrazněný v mixu vokálů? Mám obavy, že pokud to přeženu, tak se všechno ztratí a nebude rozumět textu. Děkuju moc za jakoukoli radu! Všechno okolo audia je pro mě zatím novinka a každá pomoc se hodí.

153 slov
1.5 minut čtení
12. 5. 2024
Barbora Moravcová
Barbora Moravcová

Reverb je super pro oživení vokálů, ale jo, může to být tricky. Zkus začít s nějakým presetem, co Audacity nabízí a pak si ho doladit podle sebe. Hlavní parametry, na který se zaměř, jsou velikost prostoru a doba dozvuku. Pro vokály většinou stačí menší velikost a kratší doba – tak kolem 1-2 sekund je fajn. Pak si hraj s mixem, aby to nebylo moc dominantní. Když to přeženeš, vokály se ti ztratí a nebude slyšet text. Taky zkus použít EQ na vokály před reverbem, aby ses zbavil nízkých frekvencí, co by mohly udělat zvuk "blátivý". A pamatuj, že méně je víc! Takže radši lehce přidat než hned moc. Hodně štěstí!

110 slov
1.1 minut čtení
31. 12. 2024
Blanka Kroupová
Blanka Kroupová

Reverb v Audacity je docela easy, ale chce to trochu cviku. Základ je najít si ten správný preset, co ti sedne. Pro vokály většinou funguje "Room Reverb" nebo "Hall Reverb". Zkus začít s menším množstvím, třeba na 10-20% a pak po troškách přidávej, až to bude znít dobře.

Jako důležitý faktory jsou "Pre-delay" a "Reverb time". Pre-delay bys měl mít kolem 20-50 ms, aby se nespojoval zpěv s reverbem moc dohromady. A reverb time klidně zkusit kolem 1-2 sekund. Klíč je v tom, aby tvůj vokál pořád zněl čistě a nebyl zakrytej, takže na mixu dávaj pozor na úroveň – víc reverbu může udělat zvuk roztřesený a nečitelný.

Pokud děláš něco víc popového, tak opatrně s tím reverbem, ať ti to neudělá bahno. Naopak pro ambientní věci můžeš jít víc crazy. Pokud to nebudeš hned cítit, klidně to resetuj a zkus jiný nastavení. Experimentuj! Nezapomeň taky na EQ, malý cut v nízkých frekvencích může pomoct udělat prostor. Takže když to dáš všechno dohromady a trochu se s tím pohrabeš, určitě dosáhneš hezkého zvuku.

174 slov
1.7 minut čtení
22. 9. 2024
Monika Rybářová
Monika Rybářová