Audacity.cz/Fórum/Kdy je dobré použít reverb a kdy ne?

Kdy je dobré použít reverb a kdy ne?

Zajímalo by mě, kdy je vlastně nejlepší použít reverb v hudbě nebo při editaci zvuku? Přijde mi, že ten efekt může mít obrovský vliv na atmosféru skladby, ale někdy mám pocit, že to přeháním. Jak poznám, jestli je reverb potřeba, nebo jestli spíš škodí? Například u vokálů – někdy zní skvěle s trochou reverbu, ale jindy se mi zdá, že se pak ztrácí v mixu. A co třeba při nahrávání nástrojů? Je lepší nechat reverb na později, nebo ho aplikovat už při natáčení? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké obecné tipy nebo pravidla, jak s reverbem pracovat. Kdy je moc málo a kdy už je to příliš? Děkuji za rady a zkušenosti!

113 slov
1.1 minut čtení
18. 12. 2024
Stanislav Brabec
Stanislav Brabec

Reverb je super efekt, ale je potřeba s ním umět zacházet. Obecně platí, že čím víc máš nástrojů v mixu, tím opatrněji s reverbem, aby se ti to nesplývalo. U vokálů to chce takovou zlatou střední cestu – lehkej reverb může dodat prostor, ale když to přeženeš, tak se to ztratí. Zkus přidat na send kanál místo přímo na vokály, abys měl víc kontroly.

Při natáčení je lepší nechat reverb na později, můžeš pak lépe doladit zvuk. Nahrávej radši suchý signál a hraj si s efekty pak v postprodukci. Obecně platí, že když se ti reverb zdá moc silný a zakrývá jiné nástroje, tak ho určitě sniž. A jestli jsi na pochybách, vždycky si dej pauzu a poslouchej to znova po chvíli – můžeš pak lépe posoudit, jestli je to ok nebo jestli to chce víc prostoru.

136 slov
1.4 minut čtení
22. 3. 2024
David Přibyl
David Přibyl

Reverb je super efekt, ale je fakt důležitý ho používat s rozmyslem. Když chceš vytvořit atmosféru, tak to může být skvělý, ale pokud ho dáš na všechno, tak to pak zní jak v jeskyni. U vokálů třeba záleží na stylu – u popu může malý reverb dělat zázraky, ale u rapu nebo rocku může vokál ztratit ostrost.

Při nahrávání nástrojů je lepší reverb nechat na později. Tak se dá lépe kontrolovat, jak moc ho tam chceš mít a jestli vůbec. Když to hodíš hned při nahrávání, můžeš pak litovat, že to bylo moc nebo málo.

Obecně platí testovat a poslouchat. Někdy méně je více, klidně zkusit různé nastavení a poslouchat v kontextu celého mixu. A pokud to zní rozmazaně, tak se neboj reverb ubrat. Hlavně se vyvaruj přehnanýho používání; je fakt snadný to přehnat a pak už to nedává smysl.

140 slov
1.4 minut čtení
11. 1. 2024
Marie Vacková
Marie Vacková