Audacity.cz/Fórum/Jak spojím více audio stop do jedné bez ztráty kvality?

Jak spojím více audio stop do jedné bez ztráty kvality?

Mám několik audio stop, které chci sloučit do jednoho souboru, ale nechci přijít o kvalitu zvuku. Používám Audacity a trochu mě to mate, protože nevím, jak na to správně. Jaké jsou nejlepší postupy pro spojení více nahrávek bez toho, abych slyšel nějaké praskání nebo zkreslení? Zkoušel jsem už pár triků, ale občas se mi zdá, že po sloučení je zvuk jaksi slabší nebo jinak zabarvený. Je potřeba něco nastavit předtím, než začnu s tímto procesem? Měl bych udržovat stejné formáty stop nebo na to nějaký vliv nemá? Rád bych se vyhnul zbytečnému experimentování a rovnou šel k věci. Co byste doporučili? Jaké možnosti v Audacity bych měl pro tento účel využít? Děkuji za rady!

114 slov
1.1 minut čtení
2. 10. 2023
Zdeňka Hrušková

Spojení víc stop v Audacity bez ztráty kvality je v pohodě, stačí dodržet pár zásad. Nejprv se ujisti, že všechny stopy jsou ve stejným formátu – ideálně všechno WAV nebo FLAC, aby se minimalizovaly problémy s konverzí a kompresí. Když to máš, nahraj si všechny stopy do Audacity, a pak je můžeš jednoduše poskládat za sebe na časové ose.

Důležité je mít v nastavení projektovou frekvenci stejnou jako u tvých stop – třeba 44100 Hz nebo 48000 Hz, aby to pak neslyšelo praskání. Před exportem zkontroluj úroveň hlasitosti skombinovaných stop, jestli nejsou příliš slabé – můžeš použít efekt normalizace, aby ses vyhnul přebuzení.

Při exportu si dej pozor na formát a kvalitu – vyber maximální bitrate, pokud to jde. Můžeš zvážit i volbu bez ztrátové komprese, aby ti zbyl co nejlepší zvuk. Jo a nezapomeň si udělat zálohy původních nahrávek pro jistotu. Držím palce!

144 slov
1.4 minut čtení
5. 1. 2025
Pavel Štěpánek

Když chceš sloučit víc audio stop v Audacity, tak je pár věcí, na který bys měl dát pozor, aby ti zvuk zůstal kvalitní. Nejprve doporučuju, abys měl všechny stopy ve stejném formátu a vzorkovací frekvenci – tím se vyhneš problémům s kvalitou. Pokud máš např. nějaký soubor v MP3 a další ve WAV, tak to může dělat neplechu. Když už máš stopy, tak je jednoduše přetáhni do Audacity a dej je na stejnou časovou osu. Když je máš takhle vedle sebe, tak si dej pozor na to, aby ses vyhnul překrývání – to by mohlo způsobit praskání nebo zkreslení. Pak stačí všechny stopy vybrat a kliknout na „Exportovat“ jako nový soubor. Určitě zvol formát bez ztráty kvality, jako WAV nebo FLAC. A co se týče efektů – snaž se nevkládat moc efektů mezi stopy, to by mohlo změnit zvuk. Nezapomeň taky na normalizaci, abys měl konzistentní hlasitost! Držím palce.

149 slov
1.5 minut čtení
9. 1. 2025
Renata Háchová
Audacity.cz/Články/Lepení audia
Jak efektivně spojit více audio stop do jedné bez ztráty kvalityPraktický návod na spojování vícero nahrávek do jedné s důrazem na zachování zvukové kvality. Naučte se efektivní techniky a tipy pro práci s Audacity...
1000 slov
10 minut čtení
2. 8. 2023
Karolína Černá
Přečíst článek