Audacity.cz/Fórum/Jak synchronizovat dvě audio stopy v Audacity?

Jak synchronizovat dvě audio stopy v Audacity?

Zdravím všechny, mám takový malý problém s Audacity a doufám, že mi někdo bude schopný pomoct. Pracuji na projektu, kde potřebuji mít perfektně synchronizované dvě audio stopy. Vím, že Audacity je skvělý nástroj na editaci zvuku a už jsem s ním dělal pár věcí, ale teď se mi to nějak nedaří. Mám jednu stopu se zpěvem a druhou s hudbou a když je položím vedle sebe, zní to hrozně. Snažil jsem se je přesouvat a přehazovat, aby to líp sedělo, ale pořád to není ono. Nevíte, jestli je v Audacity nějaký speciální trik nebo funkce, která mi může pomoci s tímto? Možná existují nějaké tipy na to, jak správně nastavit časové osy nebo něco podobného? Třeba jak na to jít krok za krokem? Odpovědí na toto téma je tady určitě spousta a já bych byl moc rád za jakoukoliv radu nebo návod. Díky moc!

144 slov
1.4 minut čtení
5. 10. 2023
Markéta Zichová
Markéta Zichová

Synchronizace dvou audio stop v Audacity může být fakt oříšek, ale není to nic, co by se nedalo zvládnout. Tady je pár tipů, co ti můžou pomoct.

1. Zkontroluj časovou osu - Ujisti se, že máš obě stopy na správném místě. Můžeš použít poslech a posunout je několik milisekund tam a zpátky, abys našel ten správný moment.

2. Zvětši si zobrazení - Zvětši si zobrazení časové osy, abys viděl detaily. Můžeš to udělat pomocí kláves Ctrl + 1 nebo Ctrl + 3 pro zmenšení.

3. Použij funkci „Nástroj pro pohyb“ - Ten ti umožní přesouvat stopy snadno. Stačí kliknout na nástroj (je to šipka) a pak chytit stopu, která ti nesedí, a posunout ji.

4. Zkontroluj fázi signálů - Někdy může jít o fázové problémy. Zkus třeba jednu stopu invertovat (Efekty -> Invertovat) a poslechnout si to, jestli se to nezlepší.

5. Přidej ticho nebo efekty - Pokud je problém s tim, že jedna stopa je delší nebo kratší, můžeš přidat ticho na začátek či konec jedné stopy, aby ses dostal k lepšímu vyvážení.

6. Poslouchej pečlivě - Nakonec si to několikrát pusť a poslouchej, kde bys mohl ještě něco doladit.

Když tohle všechno projdeš, mělo by to být lepší! Držím palce.

197 slov
2 minut čtení
22. 6. 2024
Martina Vaculíková
Martina Vaculíková

Když jde o synchronizaci dvou audio stop v Audacity, tady je pár tipů, co by ti mohli pomoct. První věc, co udělej, je zajistit, aby obě stopy měly stejnou vzorkovací frekvenci, jinak to nebude znít dobře. Můžeš si je poslechnout a zjistit, kde je ten klíčový moment – třeba začátek zpěvu nebo první akord v hudbě. Pak si zvol jednu z těchto stop a použij nástroj pro pohyb (ten šipkový) k přesunutí stopy po časové ose.

Pokud to pořád nefunguje, zkus použít efekt "Time Shift Tool" (nástroj pro posun v čase). Ten ti dá možnost jemně doladit pozici jedné stopy vůči druhé. Můžeš taky použít přiblížení na časové ose (zoom), abys viděl detaily a mohl lépe nastavit časování. Když už to bude skoro hotové, poslouchej to pořád dokola a zkoušej posouvat tak dlouho, dokud to nebude sedět. Někdy to chce trpělivost a pár pokusů.

A nezapomeň ukládat verze projektu, abys se mohl vrátit zpátky, kdyby něco nevyšlo. Držím palce!

157 slov
1.6 minut čtení
29. 1. 2025
Michal Žemlička
Michal Žemlička