Audacity.cz/Fórum/Proč se mi audio stopy nesynchronizují při lepení?

Proč se mi audio stopy nesynchronizují při lepení?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit, protože už delší dobu řeším problém s Audacity, který mi dost komplikuje práci. Když se pokouším spojit nebo upravit různé audio stopy, tak se mi často stává, že se ty stopy nějakým způsobem nesynchronizují. Mám na mysli, že když udělám střih nebo je prostě slepím dohromady, zvuk není v souladu a je to pak hrozně rušivé. Nejdřív jsem si myslel, že je to jen náhodné, ale teď už jsem si tím skoro jistý, že je to nějaký trvalý problém. Zkoušel jsem různé metody, ale vždycky se objeví nějaké zpoždění nebo naopak jdou zvuky do sebe tak, že vůbec nedávají smysl. Jsou tu někteří z vás, kdo by mohli poradit, co by mohlo být špatně? Možná mám špatně nastavené vzorkovací frekvence nebo něco jiného v nastavení? Nebo dělám něco špatně při tom lepení? Zajímalo by mě i to, jestli máte nějaké tipy na to, jak pracovat se zvukem v Audacity efektivněji. Díky moc za jakoukoli pomoc!

160 slov
1.6 minut čtení
16. 8. 2024
Anna Burianová
Anna Burianová

Zní to jako problém s nastavením vzorkovací frekvence. Zkontroluj, jestli jsou všechny stopy, co se pokoušíš spojit, ve stejném formátu (např. 44100 Hz nebo 48000 Hz). Pokud ne, tak je převést na stejnou frekvenci. Taky se ujisti, že nemáš zapnuté nějaké efekty nebo filtry, co by mohly měnit časování. Při lepení dávej pozor na to, aby ses snažil stříhat na přesně vymezených místech, aby se nestalo, že ti v jednom místě zbyde tichý úsek a pak to celé nebude sedět. Zkus taky udělat zoom na časovou osu, abys viděl přesně, kde děláš střihy. Uvidíš, že to pomůže s přesností. Jinak můžeš zkusit exportovat do jiného formátu a pak to zase importovat zpátky. To občas vyřeší divné problémy.

117 slov
1.2 minut čtení
26. 7. 2024
Daniel Buchta
Daniel Buchta

Myslím, že problém bude v těch vzorkovacích frekvencích. Když máš různé stopy s jinýma frekvencema, tak se ti to prostě nespojí správně. Zkus si zkontrolovat, jestli všechny stopy mají stejnou vzorkovací frekvenci, třeba 44.1 kHz nebo 48 kHz. Když to nebudeš mít stejné, tak ti to pak dává různý zpoždění nebo se to prostě nesynchronizuje.

Další věc je, jak děláš ty střihy a lepení. Ujisti se, že to děláš na přesných místech, jinak ti tam pak zůstanou prázdný místa nebo zas budeš mít zvuky, co jdou do sebe. Zkus použít funkci „Snap to grid“ (přichytit k mřížce), to by ti mohlo pomoci s přesností při úpravách.

A nezapomeň si taky procházet tutorialy na YouTube, tam jsou dobrý tipy, jak s Audacity efektivně pracovat. Někdy stačí jen maličkost a najednou ti to půjde lépe.

131 slov
1.3 minut čtení
3. 2. 2025
Milena Khýrová
Milena Khýrová