Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit EQ pro zhoubné frekvence v mých vokálech?

Jak nastavit EQ pro zhoubné frekvence v mých vokálech?

Přemýšlím, jak správně nastavit ekvalizér, abych eliminoval ty otravné zhoubné frekvence ve svých vokálech. V poslední době jsem se snažil nahrávat zpěv, ale něco mi na tom nešlape. Mám pocit, že můj hlas zní tak trochu plechově a občas až špinavě. Zkoušel jsem různé pluginy, ale stále to není ono. Když použiji EQ, tak se snažím najít ty problematické frekvence, ale občas je to pro mě jako hledání jehly v kupce sena. Jak přesně poznám, které frekvence by měly být sníženy? Je lepší se zaměřit na nízké, střední nebo vysoké frekvence? Kdybych měl například zjistit, co udělat s nějakým nepříjemným sykáním nebo s tím „duněním“, jak bych měl postupovat? Vím, že existují techniky jako „sweep“ pro hledání těch špatných tónů, ale nevím, jak to aplikovat v praxi. Mohli byste mi dát nějaké tipy na konkrétní hodnoty nebo frekvenční rozsahy, které bych měl zohlednit při úpravách? Jak moc by se měly používat notch filtry? Mám strach, že když to přeženu s EQ, tak mi to pak kazí celkovou kvalitu záznamu. Jak bych měl přistupovat k vyvážení těchto frekvencí a jaké nástroje nebo techniky byste doporučili, abych dosáhl co nejlepšího zvuku? Díky moc za pomoc!

193 slov
1.9 minut čtení
20. 4. 2024
Jakub Pokorný
Jakub Pokorný

Nastavení EQ na vokálech může být fakt oříšek, ale tady je pár tipů. Pro začátek se zaměř na střední frekvence, ty většinou dělají problém. Takže zkus prohledat oblasti kolem 300-600 Hz, často tam bývá to "dunění". Použij ten "sweep" techniku – nastavíš si úzký notch filtr a pomalu ho pohybuješ přes frekvenční spektrum, dokud nenarazíš na něco, co zní fakt nepříjemně. Pak to trochu stáhni. Pokud máš sykání, koukni na 5-8 kHz. Tam dost často najdeš ty ostré zvuky.

Co se týče notch filtrů, tak se neboj je použít, ale s rozumem. Když to přeženeš, tak ti může vokál znít uměle. Obecně platí, že bys měl být opatrný s většími -3 dB až -6 dB sníženími. Zkus si hrát a poslouchej, jak to ovlivňuje celkový mix. A nezapomeň i na high-pass filtr kolem 80-100 Hz, abys ubral nežádoucí basy.

Každý hlas je jiný, takže nejlepší je experimentovat a poslouchat. A pamatuj, méně je někdy víc! Tak hodně štěstí.

158 slov
1.6 minut čtení
30. 8. 2022
Simona Horálková
Simona Horálková

Pokud chceš vyčistit vokály, začni tím, že se zaměříš na nechtěné frekvence. Pro "plechový" zvuk často pomáhá snížit něco kolem 2-4 kHz – tam může být dost problémových tónů. Na sykání je dobrý tip podívat se na 5-8 kHz, kde to syčení většinou vzniká, a tam zkusit trošku ubrat. Co se týče dunění, to bývá kolem 100-200 Hz, tam můžeš udělat notch filtr, fakt to pomůže. S sweep technikou – prostě si dej EQ na dost úzký pás a zkus projíždět frekvenčním rozsahem a poslouchej, kde to bolí. Jakmile najdeš otravný tón, sniž ho. Ale pozor s tou intenzitou – stačí pár decibelů dolů a můžeš mít hned lepší zvuk, nech to přirozené. A jo, moc s EQ nepřehánět, jinak to zazní uměle. Zkus si i nějaké reference s dobrými vokály, abys měl představu, jak by to mělo znít. Hodně štěstí!

141 slov
1.4 minut čtení
12. 6. 2022
Anna Kovářová
Anna Kovářová