Audacity.cz/Fórum/Co všechno mohu upravit ekvalizérem u hlasu v Audacity?

Co všechno mohu upravit ekvalizérem u hlasu v Audacity?

Zdravím všechny, chtěl bych se zaptat, co všechno se dá vlastně upravit pomocí ekvalizéru u hlasu v Audacity. Mám nějaké nahrávky a rád bych je vylepšil, ale nejsem si jistý, jaké frekvence bych měl zvýšit nebo naopak snížit. Slyšel jsem, že se dá pracovat s basy, výškami a středními tóny, ale co to přesně znamená? Jaký vliv mají jednotlivé pásma na to, jak můj hlas zní? Mám třeba pocit, že můj hlas je moc "plochý" a chci mu dodat trochu barvy. Je lepší zvýraznit basy pro hlubší zvuk nebo spíš pracovat s výškami pro jasnější tón? Jaké konkrétní úpravy byste doporučili? Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké běžné chyby, kterým bych se měl vyhnout při používání ekvalizéru. A co třeba používání přednastavených režimů? Pomůže to, nebo je lepší si nastavení udělat sám? Děkuji za rady!

136 slov
1.4 minut čtení
19. 3. 2024
Markéta Zichová
Markéta Zichová

Takže, když se bavíme o ekvalizéru v Audacity, máš dost široké možnosti, jak si svůj hlas upravit. Můžeš se zaměřit na různé frekvence – basy, středy a výšky. Basy (kolem 60-250 Hz) dodávají hloubku, takže pokud chceš, aby tvůj hlas zněl silněji a plněji, můžeš je trochu zvýšit. Ale pozor, aby to neznělo jako hromada bláta.

Střední pásma (kolem 250 Hz - 2 kHz) jsou klíčové pro srozumitelnost. Tady se často nachází "plochý" zvuk, což může být přesně to, co cítíš. Možná bys měl zkusit mírně snížit některé frekvence v tomto pásmu, aby se tvůj hlas víc prosvětlil.

Výšky (od 2 kHz výše) přidávají jasnost a vzdušnost. Pokud chceš, aby tvůj hlas byl čistější a ostřejší, tady bys mohl zkusit něco zvýšit. Ale opatrně – moc vysokých frekvencí a můžeš mít z toho syčení.

Obecně platí, že nejlepší je experimentovat. Začni s malými změnami a poslechni si výsledky. Většina lidí dělá chybu v tom, že to přeženou – buď s boostingem nebo cutem. Přednastavené režimy můžou být dobré jako výchozí bod, ale většinou je lepší si to doladit podle sebe.

Takže shrnutí: hraj si s basama pro hloubku, s výškama pro jasnost a buď opatrný se středy. A nezapomeň na poslech – co ti sedne, to si nech!

204 slov
2 minut čtení
25. 9. 2024
Petra Malíková
Petra Malíková

Pokud chceš vylepšit svůj hlas v Audacity pomocí ekvalizéru, tak tady je pár tipů. Základně se dá říct, že můžeš upravit basy (nízké frekvence), středy (střední frekvence) a výšky (vysoké frekvence). Basy dávají hloubku a plnost, takže pokud je máš moc nízko, tvůj hlas může znít plochě. Naopak, pokud je zvýšíš moc, může to působit "bumbác". Střední tóny jsou důležité pro srozumitelnost; tady se hraje s frekvencemi kolem 1 kHz až 3 kHz. Zkus třeba mírně zvýšit kolem 2 kHz pro jasnější zvuk. Výšky pak dodají jasnost a čistotu, ale pozor na to, aby to neznělo příliš ostře. Obvykle se doporučuje zvýšit kolem 8-12 kHz pro lepší „vzdušnost“.

Co se týče přednastavených režimů, mohou být užitečné jako výchozí bod, ale většinou je lepší si to doladit podle svého ucha. Každý hlas je jiný, takže co funguje u jednoho, nemusí sedět u druhého. Snaž se vyhnout extrémním nastavením – spíš jemné úpravy než radikální skoky. A hlavně si dej pozor na to, abys nenarušil přirozený zvuk svého hlasu. To by mohlo znít divně, tak si dej pozor na to jak ty úpravy zní ve výsledku.

184 slov
1.8 minut čtení
15. 5. 2022
Vladimíra Strnadová
Vladimíra Strnadová