Audacity.cz/Fórum/Jak odstranit šum z vokální stopy v Audacity?

Jak odstranit šum z vokální stopy v Audacity?

Narazil jsem na docela frustrující problém, když jsem se pokoušel nahrát něco ve svém domácím studiu. Mám mikrofon, který by měl být docela slušný, ale když si poslechnu nahrávku, tak tam vždycky slyším nějaký šum. Je to jako by mi někdo za mikrofonem šeptal nebo co, a vůbec to nezní dobře, když se snažím udělat nějaký pěkný vokál. Zkoušel jsem různě upravovat nastavení, ale pořád mi to dělá starosti. Chci se zeptat, jestli je nějaký jednoduchý způsob, jak odstranit šum z vokální stopy v Audacity. Narazil jsem na různé tipy a triky, ale většinou jsou to jen složité návody nebo příliš technické věci, které mi stejně moc nepomohly. Máte někdo zkušenost s tímto programem a víte, jak funguje ta funkce na odstranění šumu? Jaké kroky bych měl následovat, abych dosáhl čistějšího zvuku bez toho otravného šumu? A co když mám nahrávku už hotovou? Můžu s tím něco dělat i postprodukcí? Omlouvám se za možná zmatený dotaz, ale jsem v tomto nováček a chtěl bych, aby moje nahrávky vypadaly profesionálněji. Děkuju moc za jakékoliv rady alebo tipy!

176 slov
1.8 minut čtení
12. 6. 2023
Jaroslava Kotková
Jaroslava Kotková

Jasně, šum z vokálů je fakt nepříjemná věc. V Audacity to jde docela jednoduše. Tady je pár kroků, co zkusit:

1. Otevři nahrávku v Audacity a vyber část, kde je jen ten šum (třeba tichá pasáž před zpěvem).
  2. Pak jdi na menu Efekty a vyber "Odstranit šum". Klikni na "Získat profil šumu" - tím Audacity zjistí, co má odstranit.
  3. Teď vyber celou stopu (Ctrl+A) a znovu otevři stejný efekt, ale tentokrát klikni na "OK". Můžeš si ještě pohrát s parametry, pokud chceš.
  4. Pokud to stále není ideální, zkus použít třeba kompresor nebo ekvalizér, abys doladil zvuk.

A jo, můžeš to dělat i s hotovými nahrávkami, to je v pohodě. Drž se toho a zkoušej! Někdy je to o pokusech a omylech.

122 slov
1.2 minut čtení
17. 1. 2025
Luboš Daněk
Luboš Daněk

Obávám se, že šum z vokální stopy je dost častý problém, ale naštěstí ho můžeš v Audacity docela snadno vyřešit. Nejprv si vyber část nahrávky, kde je jen šum – bez vokálů. Pak jdi do menu Efekty a najdi možnost "Odstranit šum". Tam klikni na "Získat profil šumu". Tím Audacity zjistí, co chceš odstranit.

Pak označ celou stopu (Ctrl+A) a znovu otevři Efekty a vyber "Odstranit šum". Tentokrát nastav intenzitu odstranění, zkus to s přednastavenými hodnotami a případně si to doladíš podle potřeby. Hlavně nezapomeň zkontrolovat, jestli to neodstranilo i nějaké důležité frekvence vokálů.

Pokud máš už hotovou nahrávku, tak tohle funguje taky. Můžeš to použít i na jednotlivé části, pokud je šum různě silný. Zároveň doporučuji se zaměřit na akustiku místnosti při další nahrávce, to může hodně pomoct snížit šum hned od začátku. Zkus si pohrát i s EQ v Audacity – někdy stačí trošku oříznout nízké frekvence, aby se šum snížil. Držím palce!

153 slov
1.5 minut čtení
21. 9. 2024
Miroslava Daňková
Miroslava Daňková