Audacity.cz/Fórum/Jak upravit hlasitost nahrávky pomocí komprese v Audacity?

Jak upravit hlasitost nahrávky pomocí komprese v Audacity?

Zdravím všechny, potřeboval bych se zeptat na něco, co mě trápí při práci s Audacity. Mám nahrávku, kterou jsem udělal a zdá se mi, že některé části jsou moc tiché a jiné zase moc hlasité. Slyšel jsem, že komprese by mohla být řešením k úpravě hlasitosti, ale nejsem si jistý, jak to udělat správně. Jak vlastně funguje ten kompresor v Audacity a co všechno bych měl nastavit? Mám vyzkoušet nějaké konkrétní hodnoty pro threshold nebo ratio? A co třeba attack a release? To mi přijde jako spousta čísel a nevím, jestli to vůbec chápu. Existuje nějaký jednoduchý způsob, jak z toho udělat víc vyvážený zvuk bez toho, abych se musel stát odborníkem na zvukovou techniku? Taky bych se chtěl ujistit, že to neznamená, že mi nahrávka ztratí kvalitu nebo že bude znít uměle. Předem díky za jakékoliv rady a tipy! Možná i nějaké videonávody by byly fajn, kdyby někdo měl něco zajímavého. Jaké máte zkušenosti s kompresí v Audacity? Dík!

160 slov
1.6 minut čtení
8. 8. 2024
Markéta Kopalová
Markéta Kopalová

Komprese je fakt užitečná na vyvážení hlasitosti, takže to určitě zkus. V Audacity najdeš kompresor v menu Efekty, pak Kompresor. Základní nastavení, co můžeš zkusit, je nastavit threshold kolem -20 dB, což znamená, že všechno nad tím se zkomprimuje. Ratio dej třeba 4:1 – to je takový zlatý střed. Attack okolo 5 ms a release kolem 50 ms by měly fungovat dobře.

Když to nastavíš, zkus si s tím pohrát – malý úpravy udělají hodně. A neboj se, nahrávka neztratí kvalitu, pokud to nepřeženeš. Můžeš použít i normalizaci po kompresi, aby to celkově znělo lépe. Fakt doporučuju i najít nějaký videonávody na YouTube, tam se to ukazuje líp než v psaným formátu. Hlavně buď trpělivej a zkoušej – s praxí to půjde! Hodně štěstí!

124 slov
1.2 minut čtení
30. 12. 2024
Stanislav Švec
Stanislav Švec

Kompresor v Audacity je super nástroj na vyrovnání hlasitosti. Základní nastavení, co bys mohl zkusit, je Threshold kolem -20 dB, což znamená, že všechno nad tím se zkomprimuje. Ratio můžeš nastavit třeba na 4:1 – to v podstatě znamená, že když vstup překročí threshold, tak se sníží hlasitost o čtyři decibely.

Attack a Release jsou taky důležité. Attack říká, jak rychle se kompresor zapne po překročení threshold – zkus 10-20 ms. Release pak určuje, jak rychle se vrátí do původního stavu – 100-200 ms by mohlo fungovat.

Doporučuji zkusit nejdřív menší hodnoty a pak to doladit podle toho, jak ti to sedí. Je fajn si to poslechnout i s různými nastaveními. Nezapomeň ale udělat zálohu nahrávky před kompresí! Komprese může trochu změnit zvuk, ale pokud to nepřeháníš, neměla bys přijít o kvalitu.

Jestli chceš víc informací nebo videa, zkus YouTube – najdeš tam spoustu tutorialů zaměřených přímo na Audacity a kompresi. Držím palce!

153 slov
1.5 minut čtení
9. 5. 2024
Jiří Krejčík
Jiří Krejčík