Audacity.cz/Fórum/Proč jsou moje vokály po zpracování slabé a jak to spravit?

Proč jsou moje vokály po zpracování slabé a jak to spravit?

Mám takový problém, už nějakou dobu se snažím nahrávat vokály v Audacity a pořád mám pocit, že po zpracování zní strašně slabě. Nahrávám je v docela slušné kvalitě, ale když je pak začnu upravovat, třeba přidávám efekty nebo je nějak komprimuju, tak prostě jakoby ztrácí sílu a energii. Při poslechu mi přijdou dost zakřiknuté a nevýrazné. Zkoušel jsem různá nastavení a úpravy, ale nic moc se nezměnilo. Možná dělám něco špatně při EQ nebo při nastavování hlasitosti? Přemýšlel jsem taky o tom, jestli by pomohlo přidat víc reverb nebo delay, aby to znělo plněji, ale bál jsem se, že to bude znít moc přeplácaně. Nevíte někdo, co s tím? Jaké jsou vaše tipy na to, aby vokály zněly silněji a lépe po zpracování? Děkuju za jakoukoli radu alebo zkušenost!

129 slov
1.3 minut čtení
10. 10. 2024
František Duchoň
František Duchoň

Zní to, jako bys mohl mít problém s EQ a dynamikou. Zkus se podívat na to, jak nastavíš ekvalizér. Můžeš zkusit zvýraznit střední frekvence, třeba kolem 2-4 kHz, což by mělo dodat více jasnosti a síly. Co se týče komprese, ujisti se, že ji nepoužíváš moc agresivně, jinak ti vokály zaniknou. Také si hlídej úroveň hlasitosti – pokud je moc nízká, tak po úpravách to zní slabě. Možná zkus přidat trochu reverb, ale fakt opatrně, abys neztratil tu přehlednost. A jestli máš možnost, zkus nahrávat vokály znova s lepším mikrofonem nebo na jiném místě, kde není tolik hluku. Hlavně experimentuj a poslouchej, co ti funguje.

105 slov
1.1 minut čtení
15. 12. 2024
Veronika Hrochová
Veronika Hrochová

Vokály můžou znít slabě kvůli několika věcem. První věc, co bych zkusil, je nastavení EQ. Měl bys zvýraznit vyšší frekvence (třeba kolem 3-6 kHz), to dodá vokálům jas a přítomnost. Komprese je další důležitá část – snaž se nastavit poměr tak, aby vokály byly víc vyrovnané, ale nezapomeň je taky trochu ořezat, aby zněly energičtěji.

Reverb a delay můžou být fajn, ale opatrně s tim, aby to nebylo přehnaný. Místo toho zkus použít nějaký subtílnej efekt a uvidíš, jak se to změní. A ještě jedna věc – ujisti se, že nahráváš vokály s dobrým gainem. Když budou moc tichý už na začátku, tak to prostě nezachráníš. Zkus se na to zaměřit a třeba i vyzkoušej nahrát vokály víc "na blízko".

Když to všechno zkombinuješ, mělo by to mít větší sílu a výraznost.

132 slov
1.3 minut čtení
17. 10. 2024
Vlastimil Charvát
Vlastimil Charvát