Audacity.cz/Fórum/Jaký mikrofon vybrat na nahrávání domácí hudby?

Jaký mikrofon vybrat na nahrávání domácí hudby?

Zdravím všechny, přemýšlím o tom, jaký mikrofon by byl nejlepší na nahrávání domácí hudby. Mám nějaké základní vybavení, ale mikrofon mě zatím moc nezajímá, protože nevím, co přesně hledat. Chci nahrávat zpěv a kytaru, a tak by mě zajímalo, jestli je lepší jít do něčeho levnějšího nebo investovat do kvality. Myslíte, že se vyplatí koupit kondenzátorový mikrofon, nebo stačí dynamický? Já jsem slyšel, že kondenzátory jsou lepší na jemné detaily, ale zase prý potřebují fantomové napájení. Co to vlastně je? A co se týče různých značek - je lepší zvolit něco známého jako Shure nebo AKG, nebo existují i jiné méně známé značky, které nabízejí skvělou kvalitu za rozumnou cenu? A co třeba USB mikrofony? Jsou dobré pro nahrávání do Audacity nebo se raději držet klasických XLR mikrofonů? Jak moc důležitý je také předzesilovač? Myslím si, že to může mít vliv na celkovou kvalitu zvuku. Jaké máte zkušenosti vy? Co byste doporučili někomu, kdo chce začít s domácím nahráváním a nechce hned utratit majlant? Děkuji za rady a tipy.

169 slov
1.7 minut čtení
13. 1. 2022
Alois Hora
Alois Hora

Na nahrávání domácí hudby bych šel určitě do kondenzátorového mikrofonu, pokud chceš zachytit detaily zpěvu a kytary. Jsou citlivější a mají širší frekvenční rozsah než dynamické, což ti pomůže udělat kvalitnější zvuk. Jo, potřebují fantomové napájení, to je vlastně jen elektrický impuls, co dodává energii mikrofonu, když ho zapojíš do mixážního pultu nebo audio rozhraní, které to podporuje.

Co se týká značek, Shure a AKG jsou záruka kvality, ale i méně známé značky jako Audio-Technica nebo Rode nabízejí super mikrofony za rozumnou cenu. Zkus třeba AT2020 nebo Rode NT1, to jsou fajn volby. Co se USB mikrofonů týče, jsou praktické a jednoduše se připojí k počítači, ale často nedosahují takové kvality jako XLR mikrofony. Když už investuješ do mikrofonu, asi bych doporučil jít do XLR a kupovat separátně předzesilovač – ten může fakt změnit zvuk. S dobrým předzesilovačem uděláš s tím mikrofonem divy.

Celkově se snaž hledat něco s dobrými recenzemi a nešetřit na tom. Začátky s nahráváním můžou být náročné, ale vyplatí se investovat do kvality.

165 slov
1.7 minut čtení
3. 12. 2023
Eduard Pernica
Eduard Pernica

Když vybíráš mikrofon na nahrávání doma, je dobrý zvážit, co přesně chceš nahrávat. Pro zpěv a kytaru se hodí kondenzátorový mikrofon, protože zachytí víc detailů a má lepší frekvenční odezvu. Dynamický mikrofon je taky fajn, ale spíš na hlasitější zdroje zvuku, jako třeba bicí. Co se týče fantomového napájení, to je vlastně jen energie, kterou kondenzátorové mikrofony potřebují k fungování, takže si musíš pořídit audio rozhraní nebo mixážní pult, který to zvládne.

Značky jako Shure nebo AKG jsou samozřejmě dobré volby, ale můžeš zkusit i nějaké méně známé značky, co nabízejí skvělou kvalitu za nižší cenu. USB mikrofony jsou super pro rychlé nahrávání a pohodlné připojení k počítači, ale pokud to myslíš vážněji, doporučuji jít cestou XLR mikrofonů s předzesilovačem. Ten může udělat velký rozdíl v kvalitě zvuku, protože lépe zesílí signál a odstraní šum.

Pokud nechceš utratit moc peněz, začni s něčím středním – třeba nějaký kondenzátor od M-Audio nebo Audio-Technica. Uvidíš, že se to vyplatí. Hlavně nezapomeň na akustiku v místnosti, to má taky obrovský vliv na konečný výsledek.

170 slov
1.7 minut čtení
20. 10. 2023
Štěpán Němec
Štěpán Němec