Audacity.cz/Fórum/Co potřebuji k dobrému nahrávání hlasu doma?

Co potřebuji k dobrému nahrávání hlasu doma?

Přemýšlím o tom, jak začít nahrávat svůj hlas doma, ale vůbec nevím, co všechno k tomu budu potřebovat. Vím, že existuje spousta techniky a vybavení, ale kdybych měl vyjmenovat vše, co bych potřeboval, asi bych to nezvládl. Jaké mikrofony jsou nejlepší pro domácí nahrávání? Mám mít kondenzátorový nebo dynamický mikrofon? A co sluchátka? Jaké by měly být, aby mi pomohly s pečlivým poslechem, když nahrávám? A co software? Je Audacity dostatečný pro začátečníky, nebo bych měl investovat do něčeho jiného? Zajímalo by mě i to, jestli potřebuju nějaké speciální akustické úpravy v místnosti. Stačí prostě zavřít okna a vyhnout se hluku z ulice, nebo je lepší přidat nějaké panely na zvukovou izolaci? A jak důležité je mít dobrý stojan na mikrofon? Mám se obávat toho, že si koupím nějaké drahé vybavení a nakonec to nebude znít tak dobře? Rád bych věděl také o nějakých tipech pro nastavení hlasitosti a kvalitu nahrávky. Každá rada nebo zkušenost by mi moc pomohla.

159 slov
1.6 minut čtení
14. 10. 2021
Vojtěch Vyskočil
Vojtěch Vyskočil

Nahrávání hlasu doma je super projekt, ale máš pravdu, že to chce nějaké vybavení. Začni rozhodně s kondenzátorovým mikrofonem, ten ti dá lepší zvuk než dynamický. Hlavně vybírej něco jako Audio-Technica AT2020 nebo Rode NT1, s tím se nedá moc šlápnout vedle. Co se sluchátek týče, doporučil bych uzavřená sluchátka, aby ti nezvnikal zpětný zvuk – něco jako Beyerdynamic DT 770 pro.

Pokud jde o software, Audacity je fajn pro začátek, ale pokud chceš víc možností a efektů, zvaž třeba Reaper nebo Ableton Live – ty jsou fakt dobré.

Ohledně akustiky, zavření oken a vyhnutí se ruchu z ulice je základ, ale pokud můžeš, pořiď si nějaké akustické panely nebo aspoň polštáře a deky kolem sebe. Uvidíš, že to dost pomůže.

Stojan na mikrofon je taky důležitý – potřebuješ něco stabilního, aby ti mikrofon neklesal a neměl jsi pak problém s kvalitou. No a neboj se investovat do vybavení, ale začni postupně. Nastavení hlasitosti by mělo být tak, aby ti to nesekalo do červeného (0 dB). Hlavně si udělej pár testovacích nahrávek a hraj si s nastavením. S trochou trpělivosti to určitě zvládneš.

182 slov
1.8 minut čtení
1. 10. 2024
Jan Jonáš
Jan Jonáš

Takže, pokud chceš nahrávat hlas doma, tady je pár tipů, co bys mohl potřebovat. Mikrofon - kondenzátorový mikrofon je obvykle lepší volba, protože zachytí víc detailů a je citlivější než dynamický, ale zase můžeš zkusit i dynamický, když to chceš mít odolnější proti šumu. Určitě se podívej na něco jako Audio-Technica AT2020 nebo Rode NT1.

Sluchátka - dobrý nápad mít uzavřená sluchátka, aby ti to nešlo do mikrofonu. Zkus třeba Sony MDR-7506 nebo Audio-Technica ATH-M50.

Software - Audacity je fajn pro začátečníky. Je to zdarma a celkem jednoduchý, ale pokud chceš něco víc pokročilýho později, můžeš zkusit třeba Reaper nebo Adobe Audition.

Místnost - zavřít okna je super první krok, ale jestli chceš fakt dobrou kvalitu nahrávky, možná se vyplatí investovat do nějakých akustických panelů. Můžeš udělat i DIY projekty s molitanem nebo dekama.

Stojan na mikrofon je důležitý, aby ses nemusel bát, že ti mikrofon spadne nebo se nějak hýbe. Jo a ohledně nastavení hlasitosti - drž se tak mezi -12 dB a -6 dB na mixu, ideálně ne přehánět s gainem.

Nakonec nezapomínej, že i s levnějším vybavením můžeš udělat solidní nahrávky, když se to dobře nastaví a místnost připravíš. Držím palce!

192 slov
1.9 minut čtení
27. 9. 2024
Bedřich Procházka
Bedřich Procházka