Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit mikrofon, abych měl lepší zvuk při nahrávání?

Jak nastavit mikrofon, abych měl lepší zvuk při nahrávání?

Mám dotaz ohledně nastavení mikrofonu při nahrávání. Rád bych si vylepšil zvuk svých nahrávek, ale nejsem si jistý, jak to udělat správně. Mám doma kondenzátorový mikrofon a používám Audacity, ale zvuk mi přijde pořád takový plošný a bez života. Zkoušel jsem už pár různých nastavení, ale výsledek není moc uspokojivý. Přemýšlím, jestli by pomohlo přizpůsobit úroveň citlivosti mikrofonu a jestli je důležité mít správné umístění vůči zdroji zvuku. Taky mě zajímá, jestli je dobré používat nějaké filtry nebo antipop filtry na zlepšení kvality zvuku. Vím, že akustika místnosti hraje taky velkou roli, ale nemůžu s tím moc pohnout. Co všechno bych měl vzít v úvahu při nastavování mikrofonu, abych dosáhl co nejlepšího zvuku? Děkuju za každou radu!

117 slov
1.2 minut čtení
1. 11. 2023
Lukáš Pecka
Lukáš Pecka

Zvýšení kvality zvuku při nahrávání může být trochu alchymie, ale tady je pár tipů, co můžeš zkusit. Především, umístění mikrofonu je klíčový faktor. Měl bys ho mít asi 15-30 cm od úst, aby zachytil správnou hlasitost, ale pořád se vyhnul přímému dechu, což by mohlo způsobit praskání. Zkus ho naklonit lehce k sobě, ne přímo rovně.

Citlivost mikrofonu nastav tak, aby ti to nahrávku nezvukovalo moc do červena, ideálně kolem -12 dB. Pak taky zvaž použití antipop filtru - ten ti pomůže eliminovat ty nepříjemné zvuky jako "p" a "b", co můžou být dost rušivé.

Co se týče akustiky místnosti, i když nemáš možnost moc zasahovat do prostoru, snaž se nahrávat v místnosti s méně odrazivými plochami. Záclony nebo polštáře můžou trochu pomoct.

A poslední věc – po nahrávání si s tím hraj v Audacity. Zkus ekvalizaci pro zvýraznění určitého frekvenčního rozpětí a možná přidej trošku komprese pro vyrovnání hlasitosti. Jo a nezapomeň na to, že dobrý zvuk je i o klidu – zkus nahrávat ve chvílích, kdy je hladina hluku nízká.

169 slov
1.7 minut čtení
13. 7. 2024
Tomáš Procházka
Tomáš Procházka

Zdar, tak pár tipů k mikrofonu. Určitě zkus správně nastavit úroveň citlivosti, moc vysoká citlivost může způsobit přebuzení, což je pak hrozný. Umístění mikrofonu je fakt klíčový, ideálně by měl být tak 15-30 cm od úst, ale záleží na stylu nahrávání. Zkoušej různý úhly, někdy to udělá zázraky. Antipop filtr rozhodně doporučuju, ten zabraňuje praskání a šumům při vyslovování písmen jako P a B. Co se týče akustiky, pokud nemůžeš vyřešit místnost, tak aspoň zkus polštáře nebo deky kolem místa nahrávání, pomůže to utlumit zvuky. A taky se neboj experimentovat s EQ v Audacity, můžeš tím dosáhnout lepšího zvuku. Jo a pamatuj na to, že méně je někdy víc – nepřeháněj to s efekty. Držím palce!

116 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2023
Petra Vondrová
Petra Vondrová