Audacity.cz/Fórum/Co dělat, když mi mikrofon šumí a nahrávka není čistá?

Co dělat, když mi mikrofon šumí a nahrávka není čistá?

Mám problém s mým mikrofonem. Když nahrávám, tak to šumí a zvuk není vůbec čistý. Zkoušel jsem různě posunout mikrofon a i změnit nastavení v Audacity, ale nic nepomohlo. Šum se nahrává do každého záznamu a já nevím, co s tím. Mám pocit, že to může být něco s kabelem nebo snad nastavením zvuku v počítači. U některých nahrávek je slyšet i nějaké praskání anebo pískání a to mi fakt lezlo na nervy. Zkoušel jsem už i jiný mikrofon, ale výsledek byl stejný. Zajímalo by mě, jestli je nějaký způsob, jak eliminovat to šumění nebo alespoň zmírnit tenhle problém. Nechci si kupovat nový mikrofon, když tenhle by mohl fungovat, kdybych jen věděl, co udělat. Mám taky pocit, že to může být něco s ovladači zvuku nebo se zvukovou kartou, ale nejsem si jistý. Může mi někdo poradit? Jaké mám mít nastavení pro nahrávání? Existují v Audacity nějaké efekty nebo filtry, které by mohly pomoct? Je to fakt frustrující, protože jsem se těšil na nahrávání a teď se musím potýkat s takovými problémy. Jaké máte zkušenosti s šumícím zvukem? Co byste doporučili?

181 slov
1.8 minut čtení
15. 12. 2024
Miroslav Starý
Miroslav Starý

Šum a praskání v nahrávkách můžou být fakt otravný. Zkus pár věcí: nejdřív se podívej na kabely, jestli nejsou poškozený nebo špatně zapojený, to může způsobit rušení. Zkontroluj, jestli máš správně nastavený vstupní zařízení v počítači. Možná zkus jiný USB port, pokud používáš USB mikrofon.

Když už jsi zkoušel jiný mikrofon a problém zůstal, můžeš mít problém se zvukovou kartou nebo ovladačema. Zkus aktualizovat ovladače zvuku, někdy to pomůže.

V Audacity můžeš zkusit použít Noise Reduction efekt - vyber část nahrávky, kde je jen šum, pak ho „nauč“ Audacity, aby věděl, co má odstranit. Je to docela užitečný. Můžeš taky upravit úroveň záznamu, aby ses vyhnul přebuzení.

Pokud to nepomůže, můžeš se zamyslet nad tím, co máš kolem sebe při nahrávání - ruchy z okolí můžou taky přidávat na šumu. Zkus nahrávat v tichý místnosti a udělat si trochu akustiku kolem mikrofonu. Snad ti to pomůže.

146 slov
1.5 minut čtení
3. 9. 2024
Richard Burian
Richard Burian

Zní to jako dost frustrující problém. Mě se tohle stávalo taky, tak pár tipů co zkusit. Jestli si myslíš, že to může být kabel, tak ho zkontroluj, jestli není poškozený nebo špatně zasunutý. Zkus jinej port v počítači nebo jiný USB kabel, pokud máš. Můžeš taky zkusit změnit nastavení zvukového vstupu v ovládacích panelech – někdy pomůže snížit úroveň citlivosti mikrofonu, aby se víc eliminovalo šumění. V Audacity pak můžeš použít filtr „Noise Reduction“ – to by mohlo pomoct s tím šumem. Zkus si najít nějakou nahrávku bez šumu a udělat si profil, kterým pak aplikuješ na svůj zvuk. Pokud se ti to stále nedaří, mrkni na ovladače zvuku – aktualizace může někdy udělat divy. A pokud máš možnost, tak si půjč jiný mikrofon jen na test, jestli ten problém není ve zvukovce. Hlavně nevzdávej to, nějak to určitě vyřešíš!

140 slov
1.4 minut čtení
24. 12. 2024
Žaneta Staňková
Žaneta Staňková