Audacity.cz/Fórum/Jaký mikrofon je lepší na zpěv, kondenzátor nebo dynamický?

Jaký mikrofon je lepší na zpěv, kondenzátor nebo dynamický?

Už nějakou dobu přemýšlím, jaký mikrofon bych měl pořídit, protože se chystám natáčet vlastní písničky a chci, aby zvuk byl co nejlepší. Četl jsem, že kondenzátorové mikrofony jsou skvělé pro studio, protože zachycují detaily a mají široký frekvenční rozsah. Na druhou stranu jsem slyšel, že dynamické mikrofony jsou odolnější a lépe zvládají vysoké hlasitosti, což by se mi mohlo hodit, pokud bych měl zpívat někde naživo nebo v hlučnějších podmínkách. Má smysl investovat do drahého kondenzátorového mikrofonu, pokud začínám a mám omezený rozpočet? Je vůbec možné dosáhnout dobrého zvuku s dynamickým mikrofonem při zpívání? Jak moc ovlivňuje volba mikrofonu kvalitu nahrávky? Je lepší mít jeden kvalitní mikrofon nebo více různých typů pro různé situace? Budu vděčný za vaše názory a zkušenosti s těmito typy mikrofonů, protože chci vybrat ten správný pro svůj projekt.

133 slov
1.3 minut čtení
26. 11. 2022
Roman Fojtík
Roman Fojtík

Když řešíš mikrofony na zpěv, tak kondenzátorové mikrofony jsou fakt dobrý pro studio. Mají širokej frekvenční rozsah a zachytí spoustu detailů, což je super pro nahrávání vlastních písniček. Ale dynamické mikrofony? Ty jsou zase odolnější a zvládnou i větší hlasitosti, což se hodí na živý vystoupení nebo když je kolem hluk. Pokud jsi začátečník a máš omezený rozpočet, tak není nutný hned kupovat drahý kondenzátorový mikrofon. I s dynamickým mikrofonem můžeš udělat slušnou práci, pokud ho umíš správně použít. Volba mikrofonu rozhodně ovlivňuje kvalitu nahrávky, ale spíš jde o to, co ti sedí víc. Jestli plánuješ víc různých situací, tak mít jeden kvalitní mikrofon a možná později přidat další typy by mohla být dobrá strategie.

115 slov
1.2 minut čtení
24. 1. 2024
Josef Krejčík
Josef Krejčík

Kondenzátorové mikrofony jsou fakt skvělý na zpěv, zejména do studia. Zachycují detaily, mají širší frekvenční rozsah a prostě zní lépe na nahrávkách. Pokud ale plánuješ zpívat naživo nebo někde, kde je hluk, tak dynamický mikrofon ti může víc vyhovovat. Jsou odolnější a snesou víc hlasitosti bez zkreslení. Investice do drahého kondenzátoru má smysl, pokud to s nahráváním myslíš vážně, ale i s levnějším dynamikem můžeš udělat slušnou práci. Volba mikrofonu určitě ovlivňuje kvalitu zvuku, ale není potřeba mít hned hromadu různých typů. Začni s jedním kvalitním a pak uvidíš, co dál. Zkus si oba typy a uvidíš, co ti víc sedí.

101 slov
1 minut čtení
31. 10. 2024
Eva Kafková
Eva Kafková