Audacity.cz/Fórum/Dynamický mikrofon do studia místo kondenzátorového?

Dynamický mikrofon do studia místo kondenzátorového?

Zajímalo by mě, jestli je možné použít dynamický mikrofon v nahrávacím studiu místo kondenzátorového mikrofonu. Vím, že kondenzátorové mikrofony jsou často preferovány pro jejich citlivost a schopnost zachytit detaily, ale mám doma starý dynamický mikrofon a přemýšlím, jestli by to nebylo v pohodě. Chtěl bych nahrávat vokály a možná i nějaké akustické nástroje, ale nejsem si úplně jistý, jestli to s dynamickým mikrofonem dává smysl. Mám strach, že kvalita zvuku nebude dostatečná nebo že to nebude znít tak dobře jako s kondenzátorovým. Jaké jsou vlastně hlavní rozdíly mezi těmito typy mikrofonů? Je nějaký konkrétní žánr hudby, kde by dynamický mikrofon mohl fungovat lépe než kondenzátorový? Třeba jsem slyšel, že dynamické mikrofony se hodí spíš na live vystoupení a na nahrávání v hlučnějších prostředích. Myslíte si, že je tedy šance, že bych s tím dynamickým mikrofonem dokázal udělat kvalitní nahrávku nebo bych se měl raději podívat po nějakém dobrém kondenzátorovém modelu? A co třeba příslušenství jako pop filtry nebo stojany, musím to řešit jinak pro jeden typ mikrofonu než pro druhý? Omlouvám se za tolik otázek, ale rád bych pochopil víc o tom, jak různé mikrofony fungují a co je pro moje potřeby nejvhodnější. Díky moc za jakékoli tipy!

198 slov
2 minut čtení
7. 5. 2021
Magdaléna Doležalová
Magdaléna Doležalová

Dynamický mikrofon může být v nahrávacím studiu použit, i když máš pravdu, že kondenzátorové mikrofony jsou obvykle lepší na detaily a nuance. Hlavní rozdíl mezi nimi je v tom, že dynamické mikrofony jsou méně citlivé a zvládnou vyšší hlasitosti, takže se hodí na live vystoupení nebo do hlučnějších prostředí. Na vokály to může fungovat, zvlášť pokud máš silnější hlas nebo chceš takový robustní zvuk. U akustických nástrojů to bude spíš o stylu - třeba na rock nebo blues by dynamický mikrofon mohl skvěle sedět.

Pokud jde o kvalitu, záleží na konkrétním mikrofonu. Některé dynamické modely dokážou nabídnout překvapivě dobrý zvuk. Takže to klidně zkus, možná zjistíš, že ti to vyhovuje. Co se týče příslušenství, pop filtry a stojany většinou fungují pro oba typy, jen pozor na to, že dynamické mikrofony často potřebují jiný typ stojanu kvůli váze.

Takže jestli máš ten starý mikrofon, klidně ho vyzkoušej. Můžeš být příjemně překvapen, jaký zvuk z něj dostaneš.

153 slov
1.5 minut čtení
24. 8. 2022
Pavel Štěpánek
Pavel Štěpánek

Myslím, že klidně můžeš zkusit ten dynamický mikrofon. Jasně, kondenzátorové mikrofony jsou zpravidla citlivější a zachytí víc detailů, což je fajn na vokály a akustické nástroje. Ale dynamiky mají taky svoje místo. Třeba na rock nebo metal se často používají, protože lépe zvládají vysoké hlasitosti a vyžadují menší údržbu. Navíc, pokud nahráváš v hlučnějším prostředí, dynamický mikrofon ti pomůže izolovat zvuky okolo. Co se týče příslušenství, pop filtry jsou dobré pro oba typy, ale u dynamiky to není tak kritické. Stojany se dají použít stejné. Takže jestli máš starý dynamák, určitě ho vyzkoušej. Kvalita zvuku může být překvapivě dobrá, když to dobře nastyluješ. A pokud se ti to nebude líbit, vždycky můžeš investovat do kondenzátoru později.

116 slov
1.2 minut čtení
28. 2. 2022
Romana Hrušková
Romana Hrušková