Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit správnou hlasitost při nahrávání v Audacity?

Jak nastavit správnou hlasitost při nahrávání v Audacity?

Chtěl bych se zeptat, jak vlastně nastavit tu správnou hlasitost při nahrávání v Audacity. Už nějakou dobu se snažím nahrávat své podcasty, ale vždycky mám problém s tím, že buď je to příliš tiché, nebo naopak moc nahlas a pak se mi to hrozně špatně upravuje. Zkoušel jsem se podívat na různé návody a videa, ale stejně pořád nevím, jaký mám mít ten úroveň hlasitosti. Jaký parametry bych měl sledovat? Kde přesně najdu ty nastavení pro mikrofon a hlasitost? Mám si hrát s těmi posuvníky v Audacity nebo existují nějaké doporučené hodnoty, které bych měl dodržovat? Taky bych rád věděl, jestli mám mít mikrofon blízko úst nebo jestli je lepší držet ho dál. Jak moc to ovlivňuje kvalitu zvuku? Bude mi pomáhat nějaké další nastavení, jako je kompresor nebo normalizace zvuku? Pokud máte nějaké tipy nebo osobní zkušenosti, budu moc vděčný. Díky!

142 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2023
Romana Hrušková
Romana Hrušková

Nastavení správné hlasitosti v Audacity je klíčový krok pro kvalitní nahrávky. Doporučuji mít mikrofon dost blízko úst, tak 15-20 cm, aby to bylo přirozené a zároveň se vyhnul šumům pozadí. Sleduj ten „VU meter“ v Audacity – ideálně bys měl mít špičky kolem -12 dB až -6 dB. To znamená, že pokud ti to skáče moc nahoru, zkus snížit citlivost mikrofonu v nastavení nebo v audacity posunout ten posuvník pro vstupní úroveň dolů. Hraj si s těmi posuvníky, ale opatrně, abys to nezapípal.

Co se týče efektů jako kompresor nebo normalizace zvuku, tak jo, to může hodně pomoct. Kompresor ti vyrovná výkyvy v hlasitosti, takže hlasy budou znít víc konzistentně. Normalizace pak dá celkově nahrávce lepší úroveň hlasitosti po nahrání. Vždycky je dobrý si udělat pár testovacích nahrávek a srovnat to. Ať se daří!

133 slov
1.3 minut čtení
1. 2. 2024
Zuzana Ševčíková
Zuzana Ševčíková

Nastavit správnou hlasitost v Audacity je fakt důležitý, protože to ti pak ušetří hromadu práce při úpravách. Obecně doporučuji mít úroveň hlasitosti kolem -12 dB až -6 dB při nahrávání, aby se ti to neklipovalo. Můžeš sledovat ten metr, co tam je, ten ukazuje, jak moc jsi nahlas. Klidně si s tím posuvníkem hraj, ale nevystřeluj to moc nahoru.

Co se týče mikrofonu, tak je dobrý mít ho tak 15-20 cm od pusy. Když ho máš příliš blízko, můžeš mít problém s "p" a "b" zvuky, co dělají praskání. Zkus si udělat pár testovacích nahrávek a poslouchej, co ti vyhovuje.

Kompresor a normalizace určitě pomůžou, ale snaž se to mít už na začátku co nejblíž ideálu. Normálně bych doporučil nahrávat v tichém prostředí a pak si to ještě doladit v postprodukci. Tak hodně štěstí a ať se ti podcasty povedou!

138 slov
1.4 minut čtení
14. 3. 2024
Adéla Karásková
Adéla Karásková