Audacity.cz/Fórum/Proč mi při nahrávání kolísá hlasitost a jak to opravit?

Proč mi při nahrávání kolísá hlasitost a jak to opravit?

Když nahrávám zvuk v Audacity, tak se mi stává, že hlasitost kolísá a není stabilní. Někdy je to fakt otravné, protože během nahrávání pak musím stále přepínat mezi různými úrovněmi hlasitosti a v konečném mixu to vypadá hrozně. Zkoušel jsem nastavit úrovně mikrofonu, ale stejně mám pocit, že někdy je zvuk moc tichý a jindy zase moc hlasitý. Co se vlastně děje? Je problém v nastavení mého mikrofonu nebo je to něco s Audacity? Mám také pocit, že když se pohybuji blíž nebo dál od mikrofonu, tak se to ještě zhoršuje. Zajímalo by mě, jestli je nějaký tip nebo trik, jak docílit stabilní hlasitosti během nahrávání. Měnil jsem i kabely a zkoušel jsem různé vstupy do počítače, ale stejně to nepomohlo. Existují nějaké specializované funkce v Audacity, které by mi mohly pomoct vyřešit tento problém s kolísající hlasitostí? A pokud ano, jak je mám správně použít? Budu rád za každou radu nebo zkušenost, kterou máte.

155 slov
1.6 minut čtení
12. 11. 2022
Libor Světlík
Libor Světlík

Může to být víc věcí. Zkus se podívat na úroveň nahrávání, jestli máš mikrofon správně nastavený. Někdy to dělá automatická regulace hlasitosti, ta ti ten zvuk může hodně měnit, když se blížíš nebo vzdaluješ od mikrofonu. Zkus v Audacity vymazat tenhle efekt, pokud ho máš zapnutý. Možná bys měl vyzkoušet i pluginy jako kompresor, co ti pomůžou stabilizovat hlasitost během nahrávání. Taky se ujisti, že nemáš moc pozadí – i to může ovlivnit, jak mikrofon reaguje. A nezapomeň si pohrát s pozicí mikrofonu, někdy stačí jen drobné změny a hned to bude lepší.

93 slov
0.9 minut čtení
1. 10. 2024
Daniel Buchta
Daniel Buchta

Můžeš mít víc příčin. První je, že tvůj mikrofon může mít automatickou regulaci hlasitosti, což způsobuje kolísání, když se mění intenzita zvuku. Zkus vypnout všechno automatické zpracování zvuku v nastavení zvukové karty nebo mikrofonu. Pak taky zkontroluj, jestli nemáš špatný kabel nebo konektor, ale říkáš, že jsi to zkoušel.

Dobrý tip je použít nějakou externí zvukovou kartu, pokud máš možnost. Ty obvykle mají lepší převodníky a stabilnější signál. Pokud nahráváš ve větší vzdálenosti od mikrofonu, tak se snaž mluvit pořád stejně a třeba si dej nějaký referenční bod, abys věděl, jak daleko bys měl být od mikrofonu.

V Audacity můžeš vyzkoušet funkci „Normalize“ po nahrávání, to ti pomůže vyrovnat hlasitost. A taky zkus použít kompresor – ten ti vyrovná dynamiku zvuku a sníží rozdíly mezi tichými a hlasitými pasážemi. Ale to už je po nahrávání, takže během nahrávání to moc neřeší. Zkus si taky uvědomit, jestli nemáš v místnosti nějaké ozvěny nebo hluk, který by mohl způsobovat ty výkyvy.

Hlavně je důležité zachovat konzistentní vzdálenost od mikrofonu a mluvit s konstantním tónem.

172 slov
1.7 minut čtení
24. 10. 2024
Dana Kříčková
Dana Kříčková