Audacity.cz/Fórum/Můžu v Audacity upravit MIDI data a přidat efekty?

Můžu v Audacity upravit MIDI data a přidat efekty?

Zdravím všechny muzikanty a zvukové nadšence! Mám takový dotaz ohledně programu Audacity. Vím, že je to skvělý nástroj na úpravu zvuku a nahrávání, ale co se týče MIDI dat? Jak to vlastně funguje? Můžu v Audacity upravit MIDI soubory, nebo je to spíš pro audio stopy? Zkoušel jsem importovat pár MIDI skladeb, ale nevím, co s nimi dál. Také by mě zajímalo, jestli je možné přidat nějaké efekty na tyto MIDI stopy, když už je mám v programu. Jaké efekty by byly nejlepší pro úpravu MIDI? A jak vlastně funguje ten proces úpravy MIDI v Audacity? Potřebuju něco jako virtuální syntezátor, abych mohl slyšet výsledky? Přemýšlím, jestli by mi nějaké tipy a triky mohly pomoct při práci s tímto softwarem. Máte někdo zkušenosti s tím, jak efektivně používat Audacity pro práci s MIDI? Díky za každou radu alebo zkušenost!

139 slov
1.4 minut čtení
4. 9. 2024
Kristýna Zichová
Kristýna Zichová

Audacity je primárně určený na úpravu a nahrávání audio stop, takže práce s MIDI daty je dost omezená. Můžeš sice importovat MIDI soubory, ale Audacity je nepodporuje jako MIDI stopy, takže nic moc s nimi neuděláš. Pokud chceš slyšet zvuk, potřebuješ nějaký virtuální syntezátor nebo sampler, který ty MIDI noty přehraje na zvuk.

Ohledně efektů, tak ty můžeš přidávat jen na audio stopy, co jsi vytvořil z těch MIDI dat po přehrání v syntezátoru. Takže nejdřív musíš převést MIDI na audio a pak teprve můžeš třeba přidat reverb, delay nebo EQ. Když chceš pracovat víc s MIDI, zkus spíš DAW jako FL Studio nebo Ableton, tam je to mnohem jednodušší. Audacity je fajn pro audio editaci, ale na MIDI to není ono.

122 slov
1.2 minut čtení
21. 12. 2024
Antonín Fučík
Antonín Fučík

Audacity je primárně určený pro úpravu audio stop, takže s MIDI daty to není úplně ideální. Když importuješ MIDI, Audacity ti je vlastně nepřehrává jako zvuk, ale spíš zobrazuje jako noty nebo něco takového. Aby ses dostal k nějakému zvuku, potřebuješ virtuální syntezátor. Tím se ti MIDI data převedou na zvuk, který pak můžeš nahrávat a upravovat.

Co se týče efektů na MIDI, tak v Audacity to moc nejde, protože nemáš přímé ovládání nad MIDI stopy. Ale pokud to převedeš na audio (například nahráním), pak už můžeš používat efekty jako reverb, delay a tak dál.

Pokud chceš s MIDI víc pracovat, zvaž nějaký DAW jako FL Studio nebo Ableton, tam je to mnohem jednodušší. Ale jestli jsi už v Audacity, tak zkus najít nějaký plugin nebo syntezátor, co bys mohl použít na převod MIDI na audio a pak si hraj s efekty.

142 slov
1.4 minut čtení
2. 1. 2025
Vojtěch Kovařík
Vojtěch Kovařík