Audacity.cz/Fórum/Jaké mikrofony jsou nejlepší na venkovní nahrávání bez šumu?

Jaké mikrofony jsou nejlepší na venkovní nahrávání bez šumu?

Zajímá mě, jaké mikrofony byste doporučili pro venkovní nahrávání, které by bylo co nejméně rušeno šumem? Mám v plánu natáčet zvuky přírody a rozhovory venku, ale obávám se, že okolní hluk a vítr by mohly výrazně ovlivnit kvalitu nahrávky. Slyšel jsem, že některé mikrofony mají speciální funkce nebo konstrukci, která pomáhá minimalizovat tyto nežádoucí zvuky. Jaké jsou vaše zkušenosti? Měli jste někdy problém s šumem při venkovním nahrávání a co jste udělali pro jeho odstranění? Existují nějaké konkrétní modely, které byste doporučili pro takovéto použití? Zajímalo by mě také, jestli je třeba použít nějaké další příslušenství, jako například windshields nebo pop filtry, abych dosáhl co nejlepší kvality zvuku. Opravdu bych ocenil tipy od těch z vás, kteří už máte s venkovním nahráváním nějaké zkušenosti. Jak jste si poradili s hlukem auta, lidí nebo jiných zdrojů zvuku? Díky moc za odpovědi!

140 slov
1.4 minut čtení
31. 3. 2024
Soňa Košťálová
Soňa Košťálová

Na venkovní nahrávání bych doporučil kondenzátorový mikrofon, třeba Sennheiser ME 66 nebo Rode NTG4. Tyhle mají dobré směrové vlastnosti, což pomáhá eliminovat okolní hluk. Důležité je mít i nějaký windscreen, nejlíp fuzzy typ, protože vítr dokáže zkazit nahrávku. Pokud se chystáš na rozhovory, tak bych doporučil i lavalier mikrofony jako Rode SmartLav+, ty se dají schovat a fakt dobře izolují zvuk od okolí. Co se týče dalších tipů, snažím se najít klidnější lokace, a když už je nějaký hluk, tak ho prostě zkusit nahrát v jinou dobu. Vždycky si vezmi s sebou sluchátka, abys slyšel, co nahráváš. Hlavně to chce praxi a experimentování!

103 slov
1 minut čtení
5. 12. 2024
Libor Světlík
Libor Světlík

Na venkovní nahrávání bych doporučil něco jako Rode NTG3 nebo Sennheiser MKE 600. Mají skvělou směrovou charakteristiku, což pomáhá zachytit jen to, co je přímo před mikrofonem. K tomu určitě pořiď windshields, protože vítr dokáže zkazit i nejlepší nahrávku. Pokud jde o šum z okolí, zkuste používat lavalier mikrofony jako Rode SmartLav+ pro rozhovory, ty jsou taky hodně efektivní. Já jsem se setkal s problémem s hlukem aut a lidí, takže je dobrý mít mikrofon blízko k tomu, co natáčíš a dávat pozor na směr zvuku. Občas pomáhá najít klidnější místo nebo si počkat na vhodnou chvilku. Každopádně, bez kvalitního vybavení to bude složitější. Hodně štěstí!

106 slov
1.1 minut čtení
1. 1. 2025
Dana Ševčíková
Dana Ševčíková