Audacity.cz/Fórum/Jak správně nastavit reverb pro lepší prostor v mixu?

Jak správně nastavit reverb pro lepší prostor v mixu?

Přemýšlím, jak efektivně nastavit reverb ve svých nahrávkách, aby mi to pomohlo dodat nějaký prostor a hloubku do celkového mixu. Zkoušel jsem už různé hodnoty a typy reverbu, ale pořád mi přijde, že zvuk je buď příliš suchý, nebo naopak až moc rozmazaný. Mám pocit, že chci dosáhnout toho, aby jednotlivé nástroje a vokály měly své místo v prostoru, ale nevím, jak toho docílit. Jaké parametry bych měl sledovat? Je důležité se zaměřit na délku dozvuku, nebo spíše na množství efektu? Jak vysoké by měly být hodnoty predelay, aby to mělo nějaký smysl? A co frekvenční rozsah reverbu? Tento aspekt mi přijde hodně důležitý, ale mám z něj trochu obavy. Kdy je ideální použít plate reverb a kdy spíše hall? Nebo je lepší mít všechny nástroje v jednom typu reverbu? Zkrátka, co všechno bych měl zvážit při nastavování reverbu, abych docílil vyváženého mixu s příjemným prostorem a hloubkou? Děkuji za jakoukoli radu!

152 slov
1.5 minut čtení
19. 2. 2024
Jiří Hruška
Jiří Hruška

Když ladíš reverb, tak je fakt důležitý najít tu správnou rovnováhu. Délka dozvuku a množství efektu jsou klíčový, ale pozor na to, aby to nezamotalo mix. Zkus začít s kratším dozvukem a postupně ho prodlužovat, ať vidíš, kdy to začne znít dobře. Predelay by měl být tak 20 až 50 ms, to pomůže oddělit nástroje od sebe, jinak se ti to všechno spojí a ztratí se definice.

Frekvenční rozsah reverbu taky hraje roli – zkus snížit basy a zvýšit výšky na reverbu. Tím se ti zvuk nezamotá do mudy a zůstane jasný. Co se týče typů reverbu, tak hall je super pro vokály a široké nástroje, zatímco plate se hodí na víc kompaktní zvuky. Klidně můžeš mixovat různé reverby na různé nástroje, jen měj na paměti, aby to všechno sedlo dohromady.

Zkrátka experimentuj a poslouchej – tvůj ucho je konečná autorita.

141 slov
1.4 minut čtení
12. 12. 2024
Bohuslav Bláha
Bohuslav Bláha

Takže, co se týče reverbu, je to fakt umění. Důležitý je najít rovnováhu mezi délkou dozvuku a množstvím efektu. Pokud to přeženeš s dozvukem, tak se ti všechno rozmaže a ztratí to energii. Zkus začít s kratším dozvukem a postupně přidávat, abys zjistil, co sedí. Predelay může hodně pomoct, zkus nějakých 20-40 ms – to ti dá prostor mezi signálem a dozvukem, což pomůže udržet jasnost.

Frekvenční rozsah reverbu taky hraje roli, snižuj výšky na reverbu, aby ses vyhnul mudrovaným zvukům v mixu.

Co se týče typu reverbu, hall je super pro vokály a orchestry, zatímco plate může znít skvěle na bicí nebo kytary. Klidně můžeš zkusit kombinovat různé typy, ale sleduj, aby to nebylo moc chaotické. Zkus udělat reverb na jednotlivé nástroje jiný a uvidíš, jak se to usadí v mixu.

Nezapomeň taky na automation! Můžeš upravit reverb v různých částech skladby. To dodá dynamiku a prostor. No a nakonec – poslouchej to na různých reprácích a uvidíš, co funguje nejlíp.

161 slov
1.6 minut čtení
8. 1. 2025
Elena Vlčková
Elena Vlčková