Audacity.cz/Fórum/Co všechno ovlivňuje hloubku zvuku při použití reverbu?

Co všechno ovlivňuje hloubku zvuku při použití reverbu?

Zajímalo by mě, jaké faktory vlastně určují hloubku zvuku, když používám reverb v různých projektech? Mám pocit, že některé nahrávky zní mnohem bohatěji a prostorněji než jiné, a to i když mám nastavený stejný typ reverbu. Nejde mi jen o to, jaký typ reverbu použít, ale spíš o to, co dalšího může vstupovat do hry. Myslím tím třeba délku trvání reverbu nebo jeho predelay. Jak moc ovlivňuje výběr prostoru v nastavení reverbu? A co frekvenční spektrum? Ovlivňuje nějak způsob, jakým je zvuk nahraný, nebo třeba umístění mikrofonu? Také by mě zajímalo, jestli je důležité brát v úvahu mix všech ostatních stop, kdy se reverb aplikuje. Jak se to třeba promítá do celkového vnímání hloubky zvuku? Ještě taky slyším od různých producentů různé názory na mixování hlasů s reverbem. Někdo říká, že méně je více, jiný zase preferuje hodně prostoru kolem vokálů. Jak to vidíte vy? Co vás napadá k tomu tématu? Jaké jsou vaše zkušenosti s hloubkou zvuku při použití reverbu? Děkuju za jakékoli tipy a poznatky!

167 slov
1.7 minut čtení
3. 10. 2024
Robert Šilhavý
Robert Šilhavý

Hloubka zvuku s reverbem záleží na spoustě věcí. Délka trvání reverbu je jasná – čím delší, tím víc prostoru vytvoří, ale zase to může udělat zvuk mlhavý. Predelay je taky důležitej, když ho máš nastavený správně, tak to dodá pocit prostoru a oddělení stop. Výběr prostoru v reverbu hraje roli, protože každý prostor má jinou akustiku, což ovlivní, jak se zvuk šíří a tedy i jak ho vnímáme. Frekvenční spektrum je hodně důležitý – některý reverby mohou zvýraznit basy nebo výšky, což změní celkový dojem. Nahrávání a umístění mikrofonu to taky ovlivní - blízko mikrofonu zní víc soustředěně, zatímco dál je zvuk otevřenější. Mix ostatních stop je klíčový, pokud máš moc reverbu na vokálech a ostatní stopy jsou suché, tak to může působit divně. Je fakt o tom najít rovnováhu. Co se týče názorů na mixování vokálů s reverbem - záleží na stylu. Někdy méně je víc, ale jindy ten prostor okolo může dát hezkej efekt. Záleží prostě na tom, co chceš dosáhnout a jaký máš celkový sound. Takže experimentuj a najdi si, co ti sedí!

176 slov
1.8 minut čtení
23. 7. 2024
Simona Vondrová
Simona Vondrová

Když mluvíme o hloubce zvuku s reverbem, je toho fakt dost. Hlavně délka trvání reverbu hodně ovlivňuje, jak se prostor v nahrávce vnímá. Kratší reverb může znít blíž, zatímco delší vytváří ten pocit, že je to daleko. Predelay taky hraje roli, protože pokud ho nastavíš dobře, dodá to zvuku další rozměr.

Výběr prostoru je klíčovej – jinak zní malý pokoj a jinak třeba kostel. Taky frekvenční spektrum je důležitý. Pokud máš v mixu moc nízkých frekvencí, může to zvuk udělat těžším a méně prostorným. Nahrávání a umístění mikrofonu jsou základ – blízko, daleko, směr, to všechno mění celkový vjem.

Mix ostatních stop je zásadní taky. Pokud máš vokály s hodně reverbem a ostatní nástroje jsou suchý, tak to může znít divně. Je dobrý najít balanc.

Co se týče názoru na mixování vokálů s reverbem, já bych řekl, že to závisí na stylu. Někdy je lepší míň, aby nezapadly v mixu, jindy víc pro atmosféru. Zkoušej různé přístupy a najdi si svoje preference.

161 slov
1.6 minut čtení
28. 11. 2024
Romana Drábková
Romana Drábková