Audacity.cz/Fórum/Jak se zbavit praskání ve zvuku při nahrávání?

Jak se zbavit praskání ve zvuku při nahrávání?

Nedávno jsem se pustil do nahrávání podcastu a musím říct, že mě začíná štvát jedno velké a otravné praskání, které se objevuje ve zvuku. Zkoušel jsem různé mikrofony, ale praskání pořád přetrvává. Je to takové nepříjemné syčení nebo lupání, které mi kazí celé nahrávky. Zajímalo by mě, jestli má někdo nějaké tipy na to, jak se tohoto zvukového problému zbavit. Myslím, že to může být způsobeno různými faktory, jako je nastavení v Audacity nebo třeba špatné propojení mikrofonu s počítačem. Možná je to také nějaký problém se zvukovými ovladači nebo hlukem v pozadí, který se do nahrávky dostává. Jaké jsou vaše zkušenosti? Jaké nastavení děláte, abyste eliminovali šumy a praskání? Je lepší použít externí zvukovou kartu, nebo může být problém i v softwaru? Jakou máte zkušenost s různými formáty nahrávání a jestli je něco, co bych měl mít na paměti při exportu souborů? Byl bych vděčný za jakékoli rady nebo triky, které vám pomohly při odstranění praskání ve zvuku. Děkuji!

160 slov
1.6 minut čtení
22. 2. 2023
Karel Soukup
Karel Soukup

Když ti praská zvuk, tak zkus pár věcí. První je zkontrolovat kabely, jestli nejsou poškozené nebo špatně zapojené, to dělá divy. Pak se podívej na nastavení mikrofonu v Audacity – zkus snížit gain, protože moc vysoký signál může způsobit přebuzení a praskání. Pokud nahráváš přes USB, zvaž externí zvukovku, někdy to pomůže. Měj na paměti, že i ovladače zvuku můžou být problém, tak je zdarma aktualizuj. Zkus taky nahrávat ve vyšší kvalitě (např. 24bit/48kHz) a exportuj ve formátu WAV, to by mohlo zlepšit kvalitu. A hlavně, vypni všechny nepotřebné aplikace na pozadí, které můžou rušit proces nahrávání. To by ti mohlo pomoct zbavit se toho otravného praskání.

107 slov
1.1 minut čtení
20. 12. 2024
Pavel Slavík
Pavel Slavík

Tak já ti zkusím trochu poradit. Praskání ve zvuku může být fakt otravný, to znám. Zkus se podívat na pár věcí. Za prvé, máš nastavenou správnou vzorkovací frekvenci? Mělo by to být ideálně 44.1 kHz nebo 48 kHz. Jestli používáš Audacity, tak si zkontroluj tyhle nastavení v projektu a exportu. Pak je dobrý zkusit snížit úroveň zisku na mikrofonu, když je moc vysoko, tak to může způsobovat praskání. Ujisti se taky, že máš kvalitní kabely a že jsou dobře zapojené, občas to dělá i špatný spoj.

Myslím, že externí zvukovka by mohla pomoct, pokud je ta interní slabá. Jinak se snaž nahrávat v tichém prostředí a používat pop filtr, aby ses zbavil nějakých praskavějších zvuků při mluvení. A co se formátu týče, tak nahrávej v .WAV, protože ten je kvalitnější než .MP3 pro nahrávky. Na exportu dej pozor, aby jsi měl správné nastavení bitrate. Zkus tyhle tipy a snad to pomůže.

150 slov
1.5 minut čtení
21. 1. 2025
Viktor Liška
Viktor Liška