Audacity.cz/Fórum/Brnění uší při poslechu hudby – co s tím?

Brnění uší při poslechu hudby – co s tím?

Když si sednu do křesla, nasadím sluchátka a pustím svou oblíbenou hudbu, cítím se jako v jiném světě. Ale poslední dobou mi při poslechu začínají brnět uši a já vůbec nevím, co to znamená. Má nějaké uši brnění souvislost s hlasitostí? Je normální, když po delším poslechu mám pocit, že mi uši šumí nebo pískají? Zkoušel jsem už různé sluchátka, mám i ty dražší, ale brnění neustává. Stává se mi to hlavně u rocku a elektroniky, kde je ta basová linka silná, ale občas i u klidnějších skladeb. Mám se bát o své zdraví, nebo je to jen nějaká maličkost? Mám navštívit lékaře, nebo stačí si dát pauzu od hudby? Četl jsem něco o tinnitus nebo něco podobného, ale nevím, jestli je to ono. Jaký vliv má hlasitost na mé uši? Může to být způsobeno i tím, jak dlouho poslouchám hudbu bez přestávky? Rád bych věděl, jestli někdo z vás měl podobné problémy a jaké máte rady. Děkuju za každou odpověď.

161 slov
1.6 minut čtení
3. 3. 2023
Renata Vorlová
Renata Vorlová

Brnění uší při poslechu hudby může být vážně nepříjemné. Hlavně pokud posloucháš rock nebo elektroniku, kde jsou ty basy fakt silný. Je dost možný, že to souvisí s hlasitostí, protože čím víc na to šlapeš, tím víc zatěžuješ sluch. Tinnitus, jak píšeš, je taky možná důvod – to je vlastně takový šum v uších, co nastává kvůli přetížení. Zkus třeba na chvíli ztlumit zvuk nebo si dělat pauzy mezi poslechy. Pokud se ti to hodně opakuje nebo se to zhoršuje, radši navštiv lékaře. Můžeš mít i nějaký jiný problém se sluchem, ačkoliv by to mohla být jen maličkost. Každopádně dej pozor na hlasitost a na délku poslechu – uši si zaslouží odpočinek!

112 slov
1.1 minut čtení
11. 11. 2024
Jaroslava Adamcová
Jaroslava Adamcová

Brnění uší a šumění po poslechu hudby může být způsobeno různýma věcma. Hlavně se to stává, když posloucháš hlasitou hudbu, a to i u kvalitních sluchátek. Mohlo by to souviset s tinnitus, což je vlastně zvonění nebo brnění v uších, a často je to důsledek dlouhodobého vystavení silným zvukům. Zkus si na chvíli dát pauzu od hudby a sleduj, jestli to pomůže. Hlasitost fakt hraje roli, čím vyšší je, tím větší je riziko poškození sluchu. Také je dobrý udělat si občas přestávky při delším poslechu. Pokud se ti to nelepší nebo pokud máš obavy, rozhodně bych doporučil zajít k lékaři, ten ti poradí nejlíp. Lepší být v klidu než později litovat.

111 slov
1.1 minut čtení
3. 12. 2024
Irena Svobodová
Irena Svobodová