Audacity.cz/Fórum/Jak se zbavit šumu v nahrávce pomocí Audacity?

Jak se zbavit šumu v nahrávce pomocí Audacity?

Při práci s nahrávkami v Audacity jsem narazil na problém, který mě opravdu trápí. Mám několik zvukových stop, které jsou jinak skvělé, ale bohužel jsou plné šumu. Zkoušel jsem různé věci, jako například změnu nastavení mikrofonu nebo různé formáty nahrávání, ale po každé úpravě stále slyším ten nepříjemný zvuk na pozadí. Rád bych se dozvěděl, jaký je nejlepší způsob, jak odstranit šum z nahrávky. Můžete mi prosím poradit, jak na to? Myslím, že jsem slyšel o nějaké funkce v Audacity, která se jmenuje redukce šumu nebo něco podobného. Jak přesně to funguje? Jaké kroky mám následovat a jakou část nahrávky mám použít pro analýzu šumu? Bojím se, že když to udělám špatně, tak zničím celou nahrávku. Existuje nějaká osvědčená metoda nebo trik, který by mi pomohl dosáhnout co nejlepšího výsledku? Děkuji všem za pomoc!

134 slov
1.3 minut čtení
9. 8. 2024
Jan Pecka
Jan Pecka

Pokud chceš zbavit nahrávku šumu v Audacity, tak tady je jednoduchý postup. Nejdřív si najdi část nahrávky, kde slyšíš jen ten šum, bez dalších zvuků. Označ tu část (třeba 2-3 sekundy) a pak jdi na Efekty > Redukce šumu. Tam klikni na tlačítko „Získat profil šumu“. To říká Audacity, co má považovat za šum.

Pak označ celou nahrávku (Ctrl + A) a znovu otevři Efekty > Redukce šumu. Tentokrát nastav úroveň redukce a frekvenční rozsah podle toho, jak moc je ten šum otravný. Trochu si pohraj s těmi hodnotami, ať to nezničíš. Nakonec klikni na „OK“ a uvidíš, co to udělalo.

Můžeš to udělat víckrát, jen dávej pozor, aby to neznílo moc uměle. Taky si dej pozor na to, že když dáš moc redukci, tak můžeš přijít o některé detaily zvuku. Takže klidně udělej pár pokusů a vždycky si udělej zálohu originálu, abys měl co vrátit zpátky. Držím palce!

147 slov
1.5 minut čtení
25. 9. 2023
Josef Krejčík
Josef Krejčík

Zbavit se šumu v Audacity je docela easy, jen to chce pár kroků. Takže první věc, co udělej, je najít část nahrávky, kde je jen ten šum – to znamená bez mluvení nebo jiného zvuku. Označ tu část a pak jdi do menu Efekty a vyber Redukce šumu. Tam klikni na "Získat profil šumu". To Audacity udělá, že si zapamatuje ten hnusnej zvuk.

Pak označ celou nahrávku (CTRL + A) a zase přejdi na Efekty > Redukce šumu. Teď si můžeš nastavit, kolik toho šumu chceš odstranit, většinou stačí začít s nějakou nižší hodnotou, třeba 12 dB. Jakmile máš vše nastaveno, klikni na "OK" a nech Audacity udělat svou práci.

Můžeš to zkusit ještě jednou, pokud ti to úplně nesedí. Ale pozor, abys to nepřehnal, jinak ti to může zničit kvalitu nahrávky. Takže občas se vyplatí udělat takový testovací kousek a pak případně vrátit zpět. Hlavně buď opatrnej s tím nastavením, abys neztratil příliš detailů.

154 slov
1.5 minut čtení
7. 6. 2023
Kamila Odehnalová
Kamila Odehnalová