Audacity.cz/Fórum/Jak se zbavit šumu na nahrávkách v Audacity?

Jak se zbavit šumu na nahrávkách v Audacity?

Když už se konečně podaří nahrát nějaký skvělý podcast nebo skladbu, tak je to vždycky skvělý pocit. Ale pak se objeví ten otravný šum, který všechno kazí. Zkoušel jsem různé věci, jako změnit mikrofon, nebo nahrávat v jiném prostředí, ale ten šum tam prostě pořád je. Mám Audacity a slyšel jsem, že existují nějaké nástroje nebo techniky, jak se toho šumu zbavit, ale zatím jsem na to nenarazil. Můžete mi někdo prosím říct, jaké konkrétní kroky udělat? Jaké efekty v Audacity by mi mohly pomoci? Je třeba něco nastavit ve zvukovém ovládání před nahráváním? Zkoušel jsem i nějaké filtry, ale výsledek nebyl moc uspokojivý. Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké triky pro úpravu zvuku po nahrání, abych to mohl nějak opravit. Jak se vlastně dá provést redukce šumu v Audacity? Existují třeba i pluginy, které by mohly být užitečné? Budu moc rád za každou radu a tip. Díky!

149 slov
1.5 minut čtení
9. 9. 2024
Bohumil Bartoš
Bohumil Bartoš

Šum v nahrávkách je fakt otravná záležitost, ale dá se s tím něco dělat. V Audacity máš možnost použít efekt redukce šumu. Nejprve si označ část nahrávky, kde slyšíš jen šum (třeba pauzu mezi mluvením) a pak jdi do menu Efekty > Redukce šumu. Tam klikni na "Získat profil šumu". Pak vyber celou nahrávku a znovu otevři ten stejný efekt. Nastav úroveň redukce a frekvenční pásmo podle potřeby. Dobrý je hrát si s těmi hodnotami, abys neshodil i hlas nebo nástroje.

Je taky dobrý zkontrolovat nastavení mikrofonu a zvukovky před nahráváním. Pokud máš možnost, zkus nahrávat v tišším prostředí nebo používat izolaci zvuku (třeba deky kolem). V Audacity můžeš také zkusit EQ pro snížení nežádoucích frekvencí.

Pokud to nebude stačit, zkus pluginy jako ReaFIR od Cockos, který je skvělý na redukci šumu a dá se stáhnout zdarma.

Hlavně se neboj experimentovat a vyzkoušet různé techniky – někdy to chce víc pokusů, než najdeš to pravé pre nastavení.

157 slov
1.6 minut čtení
28. 10. 2024
Zdeňka Hrušková
Zdeňka Hrušková

Když chceš zbavit šum v Audacity, nejlepší je použít nástroj na redukci šumu. Tady je pár kroků, co můžeš vyzkoušet:

1. Nahrání vzorku: Nejprve si najdi část nahrávky, kde je jen šum (třeba mezi větami, když nemluvíš). Označ to myší a pak jdi na Efekty > Redukce šumu a klikni na „Získat vzorek šumu“. Tím Audacity řekne, co má považovat za šum.

2. Aplikace redukce: Potom označ celou nahrávku (Ctrl+A) a znovu otevři Efekty > Redukce šumu. Nastav si parametry jako úroveň redukce a citlivost, zkus to a uvidíš, jak to dopadne. Můžeš si hrát s různými nastaveními, dokud nenajdeš něco, co se ti líbí.

3. Další úpravy: Můžeš ještě zkusit EQ (equalizér), abys snížil frekvence, kde je ten šum nejhorší. Často to pomůže dalším efektům se s tím poprat.

4. Komprese a normalizace: Po redukci šumu můžeš zvuk komprimovat a normalizovat pro lepší vyváženost.

5. Pluginy: Pokud ti Audacity nestačí, koukni se na nějaký plugin jako ReaFIR nebo iZotope RX, co jsou fajn pro pokročilejší úpravy šumu.

Určitě nezapomeň nahrávat v co nejtišším prostředí – šum ze zařízení může být taky problém. Hodně štěstí!

179 slov
1.8 minut čtení
12. 1. 2025
Dominik Ševčík
Dominik Ševčík