Audacity.cz/Fórum/Jak se zbavit šumu v pozadí na zvukové stopě?

Jak se zbavit šumu v pozadí na zvukové stopě?

Mám takový problém s nahrávkami, které dělám v Audacity. Vždycky, když nahrávám něco důležitého, jako jsou podcasty nebo hudba, zjistím, že je tam strašně moc šumu v pozadí. Nejde jen o nějaké jemné šumění, ale doslova to ruší celý zvuk. Zkoušel jsem už různé mikrofony, ale stejně mi připadá, že ten šum se prostě nedá odstranit. Ptám se, co vlastně může být příčinou? Je to snad špatným nastavením mikrofonu nebo je to něco ve zvukové kartě? Někde jsem slyšel o různých filtrech a efektech v Audacity, ale vůbec nevím, jak s nimi pracovat. Můžete mi prosím poradit nějaké tipy nebo triky, jak se zbavit toho otravného šumu? Případně co nejlépe nastavit nahrávání, aby tam nebyl takový rámus? Opravdu bych chtěl zlepšit kvalitu svých nahrávek a nevím si s tím rady. Jaký postup byste doporučili pro odstranění šumu z pozadí? Děkuji za všechny rady!

143 slov
1.4 minut čtení
3. 1. 2025
Barbora Moravcová
Barbora Moravcová

Nejprve, šum může být způsoben různými faktory. Zkus si zkontrolovat, jestli mikrofon nemáš moc blízko ke zdroji šumu, jako jsou počítače nebo klimatizace. Můžeš zkusit nahrávat v místnosti s méně ozvěnou nebo prostě kde je klid. Pokud jde o Audacity, je tam funkce na odstranění šumu. Otevři nahrávku, vyber kousek, kde je jen šum (bez mluvení nebo hudby), pak jdi do Efekty a vyber Odstranit šum. Potom si nastav parametry a aplikuješ to na celou stopu. Ale pozor, moc to nezapni, jinak ti to změní zvuk. Také zkus použít nějaký pop filtr na mikrofon, to pomáhá eliminovat nežádoucí zvuky. Jo a pokud můžeš, nahrávej v co nejvyšší kvalitě, méně komprese = lépe se s tím dá pracovat.

117 slov
1.2 minut čtení
3. 7. 2024
Tomáš Vejvoda
Tomáš Vejvoda

Šum na pozadí může být fakt otravný. Zkus se zaměřit na pár věcí. První, umístění mikrofonu – dej ho blíž k ústům a snaž se nahrávat v tichém prostředí. Vypni všechno, co dělá hluk, jako ventilátor nebo počítač. Druhá věc – v Audacity máš funkci "Odstranit šum", co ti může pomoct. Nejprve označ část nahrávky, kde je jen šum, a jdi na Efekty > Odstranit šum. Pak si ulož nastavení a aplikuj to na celou stopu. Zkus taky EQ (ekvalizér) na snížení nízkých frekvencí, ty často přidávají šum. A nezapomeň zkontrolovat svoje nastavení zvukové karty, jestli tam nemáš nějaký špatný gain nebo latenci. Zkrátka experimentuj s různýma věcma a uvidíš, co ti sedne.

113 slov
1.1 minut čtení
21. 8. 2024
Petr Prchal
Petr Prchal