Audacity.cz/Fórum/Jaký mikrofon je nejlepší pro nahrávání koncertů?

Jaký mikrofon je nejlepší pro nahrávání koncertů?

Zajímalo by mě, jaký mikrofon je nejlepší pro nahrávání koncertů. Plánuju nahrávat několik živých vystoupení a chci, aby zvuk byl co nejlepší. Mám zkušenosti s nahráváním doma, ale naživo je to přece jen něco jiného. Mám obavy, že se ztratí detaily a atmosféra, kterou koncerty mají. Slyšel jsem, že kondenzátorové mikrofony jsou skvělé na akustické nástroje, ale co s elektroakustickými? Jaké mikrofony byste doporučili pro různé žánry? Je lepší mít víc mikrofonů pro různé zdroje zvuku nebo stačí jeden univerzální? A co třeba směrovost - mám se zaměřit na kardioidní nebo něco jiného? Jaké jsou vaše zkušenosti s různými značkami? Uvítal bych nějaké tipy na konkrétní modely, které dobře fungují v živých podmínkách, protože ne vždy je ideální akustika. Také mě zajímá, jestli jsou nějaké speciální triky nebo techniky pro umístění mikrofonů na pódiu, abych dosáhl co nejlepšího zvuku. Díky za jakoukoli pomoc!

143 slov
1.4 minut čtení
6. 1. 2024
Richard Burian
Richard Burian

Když jde o nahrávání koncertů, tak fakt záleží na tom, co chceš nahrávat. Na vokály a elektroakustické nástroje je dobrý kondenzátorový mikrofon, třeba Shure KSM32 nebo AKG C214. Pokud jde o kytary a tak, tak můžeš zkusit i dynamický mikrofon jako SM57, ten je fakt univerzální a hodně si s ním porozumíš. Kardioidní směrovost je většinou fajn, protože ti to pomůže eliminovat okolní hluk.

Pokud plánuješ nahrávat víc zdrojů zvuku nebo různý žánry, tak mít víc mikrofonů se určitě vyplatí. Například pro bicí a elektrické kytary se hodí jiný typ mikrofonu než na akustiku. Vždycky je dobrý experimentovat s umístěním mikrofonů – někdy stačí jen pár centimetrů a zvuk se změní.

Co se týče značek, tak kromě Shure to zkus i s Sennheiser nebo Rode. Dobrý tip je taky nahrávat v PA mixu, pokud máš možnost, tam můžeš dostat čistější zvuk. Před koncertem si zkus udělat zvukovou zkoušku a najít to nejlepší místo pro mikrofony.

Jestli nemáš hodně zkušeností, tak začni s jedním dobrým univerzálním mikrofonem a postupně přidávej další podle potřeby.

172 slov
1.7 minut čtení
10. 9. 2024
Ludmila Stehlíková
Ludmila Stehlíková

Takže, pokud jde o nahrávání koncertů, doporučím pár typů mikrofonů. Obecně platí, že kondenzátorové mikrofony jsou super na akustické nástroje a zpěv, ale pokud jde o elektroakustické kytary, můžeš zkusit i dynamické mikrofony jako Shure SM57 nebo SM58. Jsou dost odolné a umí zachytit i ty živější akce bez přehlušení.

Když mluvíme o směrovosti, kardioidní mikrofony jsou fajn, protože izolují zvuky z boků a vzadu, což je dobrý pro pódium plné nástrojů. Pokud máš hodně hluku okolo, zvaž i superkardioidní nebo hyperkardioidní.

Co se týče víc mikrofonů versus jeden univerzální, záleží na tom, co chceš nahrávat. Když máš víc nástrojů a zpěváků, tak se vyplatí mít separátní mikrofony. Jinak jeden dobrý stereo set taky může udělat divy, hlavně na atmosféru.

Jako modely bych doporučil třeba Audio-Technica AT2020 na vokály a RODE NT5 na akustiku. Pro živé vystoupení se taky hodně používá Sennheiser e835 nebo e845.

A co se týče umístění mikrofonů – zkus to umístit co nejblíž k nástrojům/vokálům, ale pozor na feedback. Experimentuj s různými pozicemi a třeba udělej pár pokusných nahrávek před začátkem koncertu, abys zjistil, co zní nejlíp.

Takže hodně štěstí a nezapomeň si užít ten zvuk! Nahrávání živých koncertů má svoje kouzlo.

192 slov
1.9 minut čtení
12. 9. 2024
Elena Píchová
Elena Píchová