Audacity.cz/Fórum/Kam mám postavit mikrofon, abych zněl lépe naživo?

Kam mám postavit mikrofon, abych zněl lépe naživo?

Zdravím všechny, potřebuju poradit ohledně umístění mikrofonu. Takže, jaký je nejlepší způsob, jak umístit mikrofon, aby můj hlas zněl co nejlépe při živém vystupování? Mám pocit, že když mluvím do mikrofonu, tak někdy zní můj hlas slabě nebo příliš plechově. Zkoušel jsem různá místa, ale pořád to není ono. Mám ho třeba držet blíž k ústům nebo radši dál? A co se týče úhlu? Měl bych mít mikrofon přímo před sebou, nebo je lepší ho mít lehce nakloněný? Jaké máte zkušenosti s umístěním mikrofonu na pódiu? Taky jsem slyšel, že zvukové akustické panely můžou pomoct, ale nevím, jestli to má nějaký vliv na umístění mikrofonu. Co vy na to? Jaké jsou vaše tipy pro to, aby byl zvuk co nejlepší? Děkuju za jakoukoli radu!

124 slov
1.2 minut čtení
16. 1. 2024
Zdeňka Navrátilová
Zdeňka Navrátilová

Jasně, umístění mikrofonu je fakt důležitý. Zkus ho držet asi 15-20 cm od úst, to obvykle funguje nejlíp. Když je moc blízko, můžeš mít problém s přebasováním a dechem, což pak zní jako plechovka. Co se týče úhlu, doporučuje se mírně naklonit dolů k ústům, ne přímo dopředu. Tím se zlepší kvalita zvuku a omezí to i nežádoucí zvuky ze stran. Jo a akustické panely můžou pomoct, ale spíš v místnosti, kde hraješ. Na pódiu si dej bacha na echo a ozvěny, tak si to vyzkoušej v různých pozicích. Vždycky je dobrý si udělat pár testovacích nahrávek a řídit se tím, co ti zní nejlíp.

105 slov
1.1 minut čtení
24. 11. 2024
Eduard Hájek
Eduard Hájek

Umístění mikrofonu fakt hodně ovlivní zvuk. Zkus ho mít blíž k ústům, tak 15-20 cm je obvykle fajn, ale pozor na přehlcení. Mikrofony mají různé směrové charakteristiky, takže zkus držet mikrofon lehce nakloněný směrem k sobě, to často pomůže. Pokud zní plechově, můžeš zkusit změnit úhel, třeba zkusit mířit spíš na bradu než přímo do úst.

A pokud máš kolem sebe akustické panely nebo něco na pohlcování zvuku, může to taky dost pomoct. Omezí to odrazy a ozvěny, což může tvůj hlas vyčistit. Hlavně se neboj experimentovat a najít si to nejlepší pro svůj hlas. Dobré je taky udělat si nějaké testy před vystoupením, abys viděl, co funguje nejlíp.

109 slov
1.1 minut čtení
19. 8. 2024
Veronika Zemanová
Veronika Zemanová