Audacity.cz/Fórum/Jak mohu použít efekt delay pro zlepšení svých nahrávek?

Jak mohu použít efekt delay pro zlepšení svých nahrávek?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně efektu delay a jak ho co nejlépe využít ve svých nahrávkách. V poslední době se snažím zlepšit kvalitu svých audio stop a často slyším, že delay může přidat zajímavý rozměr zvuku. Jenže ne úplně chápu, jak ho správně nastavit, aby to nezpůsobilo, že moje nahrávky budou znít přeplácaně nebo chaoticky. Mám v plánu nahrávat různé hudební žánry, od rocku po elektroniku, takže bych chtěl vědět, jak se dá delay využít v různých kontextech. Jaký typ delaye byste doporučili pro vokály nebo kytary? A co třeba pro bicí? Existují nějaké tipy na to, jak hrát s časováním nebo feedbackem, aby to vypadalo profesionálně? Rád bych slyšel i vaše osobní zkušenosti a příklady z praxe. Jaký efekt delay jste použili vy a co byste doporučili začátečníkům, kteří se chtějí posunout na další úroveň? Vím, že nastavení může záviset na mnoha faktorech, ale chtěl bych mít nějakou představu o tom, jak začít. Děkuji za každou radu!

159 slov
1.6 minut čtení
7. 8. 2024
Roman Slavík
Roman Slavík

Delay je fakt super efekt, pokud ho použiješ správně. Hlavně si dej pozor na to, jaký typ používáš. Na vokály bych doporučil spíš krátký delay s nižším feedbackem, aby to nezahltilo zvuk. Klidně zkus nějaký slapback delay, ten hezky dodá hloubku a prostor. Na kytary můžeš zkusit delší delay s větším feedbackem, ale zase to chce cit. Měj na paměti tempo skladby, aby se delay synchronizoval s rytmem. Když hraješ bicí, tak můžeš zkusit delay na snare, ale opatrně – moc by to mohlo udělat chaos. Hlavně experimentuj! Zkoušej různý časy a feedbacky, uvidíš, co ti sedne. Delay se dá použít na hodně způsobů a v různých žánrech, tak se neboj hrát si s tím. Vždycky je dobrý mít na paměti, že méně je někdy víc!

126 slov
1.3 minut čtení
9. 4. 2024
Rudolf Žižka
Rudolf Žižka

Delay může být fakt užitečný efekt, pokud víš, jak ho nastavit. Obecně platí, že pro vokály je fajn použít krátký delay s nižším feedbackem – tak to dodá hloubku, ale nesmíchá se to moc. Na kytary si dej pozor, zkus třeba slapback delay – hezky to oživí sóla, ale opět s mírou. Co se týče bicích, tam můžeš experimentovat s delším delaym na snare, abys získal prostor a rytmus.

Hlavně se neboj hrát si s časováním a feedbackem – třeba začni s 1/8 notou a pak zkoušej víc feedbacku, ale ne moc, aby to nebylo chaos. Zkus taky delay v paralelním režimu, takže ho nemusíš dávat přímo do řetězce signálu.

Osobně jsem měl dobré výsledky se stereo delaye na synthy – dává to zvuku pěkný rozměr. Takže klidně experimentuj a poslouchej, co ti sedí! Hlavně nebuď ve stresu z toho, že musíš mít všechno hned perfektně nastavené.

146 slov
1.5 minut čtení
15. 9. 2024
Vlastimil Macháč
Vlastimil Macháč