Audacity.cz/Fórum/Jak přidat hloubku zvuku pomocí delay v Audacity?

Jak přidat hloubku zvuku pomocí delay v Audacity?

Zdravím všechny, mám dotaz ohledně toho, jak používat efekt delay v Audacity k tomu, abych dosáhl větší hloubky zvuku. Vím, že delay je skvělý nástroj, ale nevím přesně, jak ho správně aplikovat na moje nahrávky. Chci, aby zvuk zněl prostorněji a zajímavěji, ale zatím se mi to moc nedaří. Zkoušel jsem už pár věcí, ale výsledek nebyl takový, jaký jsem si představoval. Můžete mi prosím poradit, jaké konkrétní nastavení delay použít? Jaké hodnoty pro čas a feedback byste doporučili? A je lepší použít delay na celou stopu nebo jen na jednotlivé prvky jako jsou vokály nebo nástroje? Zajímalo by mě také, zda je dobré kombinovat delay s dalšími efekty, jako je reverb, abych ještě více prohloubil zvuk. Děkuji za všechny tipy a rady!

123 slov
1.2 minut čtení
10. 6. 2024
Daniela Kočová
Daniela Kočová

No, delay je super na dodání hloubky. Zkus začít s kratším časem, třeba kolem 50-100 ms, a pak si hraj s feedbackem, dej tak 30-40%. To ti vytvoří hezký prostorový efekt. Určitě to dávej na jednotlivé stopy, jako vokály nebo kytary, aby to nezaplnilo celou mixáž. Když to zkombinuješ s reverbem, tak to fakt zazní líp, jen dej pozor, aby to nebylo moc „rozmazané“. Zkus různé nastavení a poslouchej, co ti sedí. Někdy menší je víc! Hodně štěstí!

78 slov
0.8 minut čtení
20. 11. 2024
Radek Hladík
Radek Hladík

Delay je super efekt na to, jak zvuk oživit a dodat mu hloubku. Zkus začít s krátkým časem delay, třeba kolem 30-100 ms pro rychlý efekt, nebo něco delšího, kolem 200-400 ms, pro víc prostoru. Feedback nastav kolem 20-30 %, jinak to může být moc. Záleží na tom, co děláš – vokály, kytary, nebo bicí? Na vokály to funguje dobře, ale občas je lepší delay aplikovat jen na některé stopy, aby se to nepřehnalo. Kombinace s reverbem je taky fajn, dej si pozor ale, aby to nebylo moc. Měj na paměti, že menší hodnoty vytváří jemnější efekt, zatímco vyšší můžou znít víc agresivně. Experimentuj a sleduj, co se ti líbí! Akorát to nepřežeň s efekty, aby ti zvuk nezevšedněl.

119 slov
1.2 minut čtení
1. 9. 2024
Michal Vondra
Michal Vondra