Audacity.cz/Fórum/Jak přidat reverberaci do mé nahrávky v Audacity?

Jak přidat reverberaci do mé nahrávky v Audacity?

Už nějakou dobu se snažím upravit svoje nahrávky ve volně dostupném programu Audacity a chtěl bych do nich přidat trochu atmosféry. Mám na mysli reverberaci, protože mi přijde, že by to mohlo zvuk výrazně obohatit a dodat mu hloubku. Jenže nevím, jak na to. Když se podívám do menu, tak tam je tolik různých efektů a funkcí, že se v tom trošku ztrácím. Zkoušel jsem hledat nějaké návody, ale buď to bylo moc složité, nebo jsem prostě nenašel přesně to, co potřebuji. Může mi někdo prosím poradit, jak jednoduše přidat reverberaci do nahrávky? Jaký je nejlepší postup? Musím něco nastavit nebo je to otázka jen pár kliknutí? A co třeba intenzita nebo doba dozvuku? Jak to ovlivní výsledný zvuk? Rád bych dostal nějaké tipy, případně jestli je dobré používat nějaké konkrétní nastavení pro různé typy nahrávek. Opravdu bych chtěl, aby moje skladby zněly lépe a myslím, že reverberace by mohla být skvělým prvním krokem. Děkuji moc za jakoukoli pomoc!

159 slov
1.6 minut čtení
8. 9. 2021
Lenka Ondrová
Lenka Ondrová

Přidat reverberaci v Audacity je celkem easy. Stačí otevřít svůj projekt, vybrat stopu, kterou chceš upravit, a pak jít do menu Efekty. Tam najdeš "Reverb". Klikni na to a otevře se ti okno s různýma nastaveníma. Můžeš si hrát s intenzitou, dobou dozvuku a dalšími parametry, aby sis našel ten správnej zvuk. Zkus třeba nejdřív nějaké základní hodnoty a pak postupně upravuj, dokud nebudeš spokojenej. Důležitý je to nepřehnat, jinak to může znít blbě. Na vokály se hodí trochu kratší dozvuk, zatímco na nástroje můžeš jít víc do hloubky. Určitě taky doporučuji to vyzkoušet na různých typech nahrávek, abys viděl, co funguje nejlíp. Hodně štěstí!

105 slov
1.1 minut čtení
29. 11. 2023
Robert Prchal
Robert Prchal

Jasně, přidání reverberace v Audacity je celkem jednoduchý proces. Stačí otevřít svou nahrávku, pak vyber část, na kterou chceš efekt aplikovat (nebo celou stopu). Pak najdeš v menu záložku Efekty a zvolíš Reverberace. Otevře se ti okno s nastavením. Tady si můžeš hrát s různými parametry jako je doba dozvuku, úroveň, hustota atd. Doporučuji začít s nějakýma základníma hodnotama a pak to ladit podle toho, jak to zní. Když to přeženeš s intenzitou, může to znít blbě, tak s tím opatrně. Pro vokály a některé instrumenty se hodí delší dozvuk, ale pro čistější zvuk třeba kratší. Zkoušej různé hodnoty a poslouchej výsledky! Když to uděláš správně, tvoje skladby dostanou fakt fajn atmosféru.

112 slov
1.1 minut čtení
8. 8. 2024
Dana Ševčíková
Dana Ševčíková