Audacity.cz/Fórum/Jak udělat, aby můj zvuk zněl jako ve velké hale?

Jak udělat, aby můj zvuk zněl jako ve velké hale?

Nedávno jsem se pokoušel nahrát nějakou hudbu a chtěl bych, aby zvuk zněl jako ve velké hale. Slyšel jsem, že existují různé techniky a efekty, které mě můžou dostat blíž k tomu, co hledám. Napadlo mě, jestli by bylo lepší použít nějaké pluginy v programu Audacity nebo třeba nějaké externí efekty. Zajímalo by mě, jaký typ reverb by byl nejlepší a jestli mám upravit i nějaké další parametry, jako je ekvalizér nebo komprese, abych docílil toho efektu prostornosti. Mám zkoušet různé nastavení a pak to porovnat, nebo je lepší mít nějaký konkrétní postup, co udělat jako první? Měli byste případně doporučit nějaké konkrétní pluginy nebo techniky, které by mi mohly pomoct dosáhnout toho halového zvuku? A co třeba nahrávání – má smysl nahrávat v nějakém specifickém prostředí pro dosažení tohoto efektu? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti s tímto tématem. Jak udělat, aby můj zvuk opravdu zněl jako ve velké hale?

152 slov
1.5 minut čtení
21. 9. 2021
Simona Horálková
Simona Horálková

Pokud chceš, aby tvůj zvuk zněl jako ve velké hale, měl bys určitě začít s reverbem. V Audacity můžeš použít vestavěný efekt, ale pokud to myslíš vážně, zkus nějaký kvalitní plugin jako Valhalla Room nebo Waves H-Reverb – ty umí skvěle napodobit prostory. Co se týče nastavení, tak hraj si s délkou reverbu a zpětnou vazbou. Čím delší reverb, tím víc halový zvuk. Zkus i přidat trochu ekvalizace, aby to neznílo příliš zatíženě – ubrat basy a zvýšit výšky může pomoct. Komprese taky může udělat své, ale pozor na to, ať nezničíš dynamiku. Nahrávání v místnosti s hodně tvrdými povrchy ti taky může pomoct, aby zvuk byl víc odražený. Celkově je nejlepší experimentovat a poslouchat, co ti sedí – porovnávej různé nastavení a hledej, co se ti líbí nejvíc.

129 slov
1.3 minut čtení
22. 11. 2024
Viktor Moravec
Viktor Moravec

Pokud chceš, aby tvůj zvuk zněl jako ve velké hale, nejlepší cesta je použít reverb. V Audacity najdeš efekt reverb, ale můžeš zkusit i externí pluginy jako Valhalla Room nebo Waves H-Reverb. Hlavně si hraj s nastavením - délka dozvuku, velikost haly a množství efektu jsou klíčový. Zkus začít s delším reverbem a pak doladit podle potřeby.

Myslím, že i ekvalizér může pomoct, třeba snížit vyšší frekvence pro přirozenější zvuk. Komprese ti zas pomůže udržet zvuk vyrovnaný, ale moc s tím to nepřeháněj, jinak ztratíš tu prostornost.

Pokud jde o nahrávání, snaž se najít místo s dobrým akustickým prostorem, kde se zvuk odráží. Pokud to jde, nahraj to v místnosti s trochu většími rozměry, aby ti tam mohly vzniknout ty přirozený odrazy.

A nakonec jo, prostě experimentuj. Zkoušej různý nastavení efektů a poslouchej, co ti sedí nejvíc. Každý má jiný vkus a co zní v jedné skladbě skvěle, nemusí fungovat v jiné.

149 slov
1.5 minut čtení
14. 3. 2024
Jaroslav Kraus
Jaroslav Kraus