Audacity.cz/Fórum/Jaké mikrofony jsou nejlepší na nahrávání kytary?

Jaké mikrofony jsou nejlepší na nahrávání kytary?

Přemýšlím o tom, jaký mikrofon si pořídit na nahrávání kytary. Chci něco, co by mi pomohlo zachytit ten krásný zvuk akustické kytary, protože jsem nadšený hudebník a rád bych si doma nahrával své skladby. Zajímalo by mě, jestli jsou lepší dynamické mikrofony nebo kondenzátorové mikrofony pro tento účel. Slyšel jsem, že kondenzátorové mikrofony jsou dobré na detaily a jasnost, ale nevím, jestli se dají použít i na živé vystoupení nebo jestli jsou spíše do studia. Také bych chtěl vědět, jaké značky byste doporučili. Mám v plánu nahrávat i zpěv, takže by bylo fajn mít něco univerzálního. Ještě mě zajímá, jaký mic preamp nebo audio interface je potřeba k tomu, aby to všechno dobře fungovalo. Měla by být nějaká specifická cena, které bych se měl držet? Jaké máte zkušenosti s různými modely? Rád bych slyšel názory od lidí, kteří už mají zkušenosti s nahráváním kytary a vědí, co funguje nejlépe. Děkuju za každou radu!

153 slov
1.5 minut čtení
31. 1. 2025
Luboš Vaculík
Luboš Vaculík

Když jde o nahrávání akustické kytary, většina lidí doporučuje kondenzátorový mikrofon. Tyhle mikrofony dokážou krásně zachytit detaily a jasnost zvuku, což je pro kytaru fakt důležité. Dynamické mikrofony sice můžou být fajn na živé vystoupení, ale v studiu se hodně spoléhá na kondenzátory. Značky jako Audio-Technica, Rode, nebo Shure mají dobré modely, které nejsou ani moc drahé a dají se použít i na zpěv. Pokud chceš něco univerzálního, tak třeba Audio-Technica AT2020 je často doporučovaná volba.

A ohledně preampu nebo audio interface – většinou stačí něco jako Focusrite Scarlett, ten se používá hodně a je za rozumnou cenu. Cena celkově záleží na tom, kolik do toho chceš investovat, ale za slušný mikrofon včetně interface bych doporučil mít aspoň kolem 5000-10000 Kč dohromady. Zkušenosti s různými modely jsou různé, ale obecně platí, čím víc investuješ, tím lepší kvalitu dostaneš. Takže jestli to myslíš vážně, nešetři na tom.

145 slov
1.5 minut čtení
14. 1. 2025
Karel Koudelka
Karel Koudelka

Když jde o nahrávání akustické kytary, kondenzátorový mikrofon je fakt nejlepší volba. Ty zachytí detaily a jasnost zvuku lépe než dynamický. Můžeš zkusit něco jako Audio-Technica AT2020 nebo Rode NT1, jsou to dobré modely za rozumnou cenu. Na živé vystoupení se dají taky použít, ale většinou je lepší mít dynamický mikrofon, když jsi na pódiu, protože jsou odolnější vůči zpětné vazbě. Co se týče zpěvu, tyhle kondenzátory jsou univerzální a zvládnou to bez problémů.

Pokud jde o audio interface, něco jako Focusrite Scarlett 2i2 ti dodá dobrou kvalitu zvuku a má i předzesilovače, které dobře fungují s kondenzátory. Cenově se pohybuje kolem 2000-3000 Kč, což je fajn začátek. Takže asi tak – investuj do kondenzátoru a kvalitního rozhraní a budeš mít dobrý základ pro nahrávání.

125 slov
1.3 minut čtení
7. 1. 2025
Jan Jonáš
Jan Jonáš